joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiBazin de înot de două milioane de lei a rămas nefolosit de...

Bazin de înot de două milioane de lei a rămas nefolosit de la inaugurare, pentru că administrația nu a reușit să angajeze personal

Ocupați să felicite campionii pe rețelele de socializare, cei care au puterea de a schimba lucrurile și de a da șansa mai multor copii să facă reală performanță, demonstrează constant că sunt incapabili să construiască un altfel de viitor al comunităților pe care le conduc. Este și cazul Craiovei, unde în anul 2020 se inaugura cu mare fast un bazin de înot. De atunci și până acum bazinul nu a fost folosit…

Bazinul de înot al Colegiului Național Carol I din Craiova a fost inaugurat în timpul mandatului primarului Mihail Genoiu, care declara la data respectivă că bazinul era destinat tuturor elevilor din Craiova care doreau să facă înot. Investiția, care se ridică la două milioane de lei, urma să ofere tinerilor din oraș posibilitatea de a se antrena în condiții extrem de bune.

La o săptămână după inaugurare, bazinul era închis…

Pentru a putea funcționa corespunzător, evident că bazinul de înot avea nevoie de angajați de specialitate. Vorbim, în esență, despre zece posturi, și anume: casier, responsabil de bazin, femei de serviciu, electricieni, instalator și doi salvamari. Foarte convenabil, posturile au fost blocate și s-a pus, în repetate rânduri, problema închirierii bazinului de înot unui investitor privat. Însă actualul primar, Olguța Vasilescu s-a pronunțat împotriva acestei soluții, spunând că „este vorba, totuşi, de o investiţie făcută din bani publici, şi atunci nu putem să acceptăm ca să vină un operator privat”.

USR Dolj a repus tema bazinului de înot de la Craiova pe tapet, imediat după ce rețelele de socializare s-au umplut de felicitări ale oamenilor politici pentru campionul David Popovici, pentru că, în realitate, succesul unor sportivi români este, în cea mai mare măsură, exclusiv meritul lor, iar susținerea din partea statului e foarte mică, adesea inexistentă. Iar situația de la Craiova este grăitoare în acest sens.

Într-un comunicat de presă, USR Dolj susține că problema angajărilor la Craiova se aplică numai în cazul acestor obiective realmente necesare, pentru că, în general, posturi la stat pentru apropiații partidelor există. Iată, cei de la USR Dolj susțin că din 2020, anul în care a fost inaugurat bazinul, s-au făcut peste 27.000 de angajări la stat. Nu s-au găsit, însă, soluții și pentru asigurarea de personal la bazinul de înot.

Doi ani au trecut de când bazinul de înot al Colegiului Național Carol I din Craiova a fost inaugurat, cu surle și trâmbițe. O investiție de două milioane de lei rămâne nefolosită, pentru că niște posturi sunt blocate. În acest timp, copiii care ar fi putut să se antreneze acolo trebuie să găsească alte variante, deși bazinul a fost construit în interes public. Ce interes mai mare ar putea avea comunitatea locală, dacă nu performanța copiilor? În realitate, se pare că administrația locală are alte priorități, pentru că în Craiova angajări la stat se fac pe bandă rulantă. Și, în ciuda felicitărilor nesfârșite ale politicienilor puterii pentru David Popovici, susținerea performanței viitoarelor generații nu este o prioritate pentru ei.

Bazinul de înot al Colegiului Național „Carol I” din Craiova a fost inaugurat pe 16 ianuarie 2020. De la momentul inaugurării cu mult fast și până în prezent, bazinul de înot nu a fost folosit nici măcar o dată. Motivul este unul clasic: cele 10 posturi necesare bunei funcționări a bazinului de înot sunt blocate.  Din 2020, anul în care a fost inaugurat bazinul, s-au făcut peste 27.000 de angajări la stat, însă coaliția incompetenței PSD-PNL nu găsește fonduri pentru 10 angajați care ar avea o contribuție reală la performanța sportivă din Craiova și țară.

Investiția de peste 2.000.000 lei din Craiova este de 2 ani de zile nefolosită. Elevii care doresc să facă înot pot doar să admire bazinul de înot de la exterior, șansele să mai apară un David Popovici al generațiilor viitoare fiind din ce în ce mai mici. Asta confirmă, din păcate, că România este un stat căpușat de sinecuri și instituții ce au ca singur scop asigurarea de posturi calde pentru membri de partid, precum Institutul Levantului. Iar Craiova rămâne în topul orașelor în care astfel de practici sunt la ordinea zilei.„, se arată în comunicatul transmis de la USR Dolj.

Situația rămâne aceeași, chiar dacă vorbim de o investiție realizată din bani publici, într-un context în care responsabilitatea pentru banul public ar trebui să fie la cote maxime. Iar elevii din Craiova care ar fi putut beneficia de condiții optime de antrenament la înot trebuie să mai aștepte până se va găsi și o soluție pentru ei. Doi ani au trecut deja…

 

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare