vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV! Adrian Năstase, premiat cu Medalia "Mihai Eminescu". Președintele Academiei Internaționale Mihai...

EXCLUSIV! Adrian Năstase, premiat cu Medalia „Mihai Eminescu”. Președintele Academiei Internaționale Mihai Eminescu îl compară pe fostul premier cu Radu Gyr!

Adrian Năstase a primit din partea Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, înființată de un ONG la Craiova, Medalia „Mihai Eminescu”. Președintele Academiei, Ion Deaconescu, contactat de redacția INVESTIGATORIA, a declarat că Năstase a primit această distincție pentru activitatea lui culturală. Când i-am amintit acestuia că Adrian Năstase a făcut închisoare, acesta a replicat senin că și Radu Gyr a făcut închisoare. Desigur, Năstase a fost condamnat pentru șantaj și luare de mită, în timp ce Radu Gyr a fost condamnat pentru poezii, dar detaliile astea nu par să conteze pentru președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” din Craiova.

Zilele trecute a avut la Craiova Festivalul Mondial de Poezie, un eveniment destul de controversat încă de la momentul anunțării lui publice. În acest an, în calitate de partener al evenimentului, Primăria Craiova a alocat suma de 20.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor din cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, cuprinzând cheltuieli pentru: Antologia Festivalului (traducere și tipărire, trofee speciale pentru premii, marele trofeu Mihai Eminescu, etc), materiale publicitare (album personalizat, mape plușate, roll-up, etc).

O reacție dură din spațiul public craiovean a venit din direcția USR, mai precis din partea președintelui formațiunii politice, Cezar Drăgoescu, care susținea că asocierea dintre Primăria Craiova și un ONG cu afinități rusofile poate fi păguboasă pentru imaginea Craiovei.

Festivalul a avut, totuși, loc și s-a încheiat seara trecută. Evident s-au oferit și diplome celor care au participat, iar printre cei distinși s-a aflat și Adrian Năstase, care nu a luat parte la eveniment, iar premiul său ar fi fost ridicat, potrivit unora dintre cei care au fost prezenți, de Ristea Priboi.

Ni s-a părut importantă această premiere, din perspectiva faptului că Adrian Năstase a făcut închisoare pentru infracțiuni grave și l-am contactat pe președintele Academiei Internaționale de la Craiova, Ion Deaconescu, pentru a înțelege motivația ONG-ului pe care îl conduce de a lua o astfel de decizie. Acesta ne-a reproșat că nu am fost interesați de eveniment în sine, ci de distincția acordată lui Adrian Năstase, făcând și precizarea că ONG-ul său nu face politică. Numai că nu politicianismul era preocuparea noastră, ci premierea unui fost condamnat. Ce a urmat e halucinant, așa că vă oferim dialogul dintre jurnalistul INVESTIGATORIA și Ion Deaconescu, legat de motivul acestei premieri:

INVESTIGATORIA: V-am sunat să confirmați o informație pe care o avem și anume că Adrian Năstase ar fi primit de la Academia Internațională „Mihai Eminescu” o medalie de aur.

ION DEACONESCU: E Medalia „Mihai Eminescu”…

I: Și a fost conferită lui Adrian Năstase?

I.D. Da, pentru tot ce face la București la Fundația Nicolae Titulescu, pentru că sub egida domniei sale se întâmplă foarte multe lucruri de elucidare a istoriei noastre, a unor momente importante din viața politică. Nu i s-a dat din punct de vedere al faptului că a fost om politic. Nu! Exclus. Noi nu facem politică. Noi apreciem numai ce se face pe linie culturală, științifică, literară și așa mai departe.

I: Adrian Năstase a participat la eveniment?

I.D. Nu, nu a participat. Dar de ce mă întrebați numai de Năstase și nu mă întrebați și de alții care au participat, pentru că au fost poeți de renume din lume, sunt nume importante ale literaturii lumii.

I: Sigur că îmi puteți spune și cine altcineva a mai participat.

I.D. Încă o dată vă spun: noi nu facem politică! Dacă dumneavoastră considerați că nu trebuia să îi dăm o medalie lui Năstase, cred că v-ați gândit la faptul că noi i-am dat-o pentru activitatea sa politică. Nu!

I: Nu, m-am gândit la faptul că o medalie cu numele lui Eminescu pentru Adrian Năstase, care a fost condamnat și a făcut închisoare mi se pare…

I.D. Doamnă, și Radu Gyr a făcut pușcărie și foarte mulți au făcut pușcărie.

I: Dar nu din aceleași motive!

I.D. Din varii motive! Și după aceea, posteritatea i-a repus în drepturi. Că asta e nația noastră  românească, noi nu-i apreciem pe cei care sunt în viață, ci numai după ce dispar.

Facem și câteva precizări necesare. Descris în presa locală drept un “amic al Rusiei”, Ion Deaconescu a fost detașat cultural la Belgrad în anii ’80 și este consul onorific al Muntenegrului la Craiova, după ce, în martie 2021, s-a deschis primul Consulat Onorific al Muntenegrului în România, cu sediul în Craiova. Deaconescu a fost văzut în mai multe ocazii și la evenimentele Fundației “Nicolae Titulescu”, patronată de Adrian Năstase, atunci când temele de dezbatere vizau Rusia.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare