vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiComisarul Petrică Mihail Marcoci, autorul mesajului de amenințare trimis Emiliei Șercan, ține...

Comisarul Petrică Mihail Marcoci, autorul mesajului de amenințare trimis Emiliei Șercan, ține cursuri de etică și integritate

Fostul prorector al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” este personajul care l-a determinat pe Adrian Bărbulescu să-i trimită jurnalistei de investigație Emilia Șercan un mesaj de amenințare, pe care aceasta l-a și publicat zilele trecute. În dimineața zilei de vineri, 22 iulie, pe site-ul Expert Aktiv Group, Petrică Mihail Marcoci apărea în calitate de trainer de etică și integritate, fiind prezentat drept “formator în pregătirea experților privind prevenirea și combaterea corupției și expert în investigarea fraudelor economice sau informatice”. La puțin timp după ce au început să apară întrebările, administratorii site-ului au șters numele lui Petrică Mihail Marcoci.

Mesajul de amenințare primit de Emilia Șercan în anul 2019, după ce scrisese despre plagiatul rectorului de la acea vreme al Academiei de Poliție, nu a fost prezentat publicului până ieri, în ziua publicării sentinței definitive.

Cu acel prilej, jurnalista a prezentat conținut exact al mesajul de amenințare cu moartea primit la momentul respectiv: „Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”.

SMS-ul primit de Emilia Șercan în anul 2019

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 21 iulie că atât chestorul de poliție Adrian Iacob, cât și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române în acest moment, primesc condamnări definitive la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării Emiliei Șercan cu moartea în anul 2019. Celor doi li se interzic mai multe drepturi, printre și cel de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Culmea, la doar o zi mai târziu, pe site-ul Expert Aktiv Group, Marcoci era menționat, în calitate de trainer care va susține un curs de etică și integritate, care urmează să aibă loc la Mamaia în perioada 27 -21 iulie.

Site-ul Expert Aktiv Group, pe 22 iulie, ora 10.00

Tarifele nu sunt nici ele mici. Astfel, tariful de instruire se ridică la 820 de lei fără TVA pe participant, iar costul cazării și mesei la 2.980 de lei pe participant.

La puțin timp după ce au apărut întrebările din partea presei, de pe site-ul Expert Aktiv Group a dispărut numele lui Marcoci. INVESTIGATORIA, însă, a făcut un print-screen chiar înainte ca administratorii site-ului să șteargă numele fostului prorector al Academiei de Poliție, condamnat pentru instigare la șantaj.

Site-ul Expert Aktiv Group, 22 iulie, ora 11.00

Interesant e că acest ONG care organizează cursuri de etică și integritate l-au cooptat, totuși, pe Mihail Petrică Marcoci ca trainer pe etică și integritate în timp ce acesta era judecat de ÎCCJ pentru instigare la șantaj și pentru amenințarea cu moartea a unui jurnalist de investigație. Nu știm dacă ștergerea numelui din site echivalează cu scoaterea lui Marcoci din structura de traineri ai cursului de etică, însă așteptăm un punct de vedere din partea organizatorilor.

Potrivit sentinței date de instanță, Marcoci trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate și ar trebui să presteze muncă în folosul comunității, nu cursuri de etică pentru juriști, funcționari publici sau angajați ai instituțiilor publice.

UPDATE: Redacția INVESTIGATORIA a reușit să-i contacteze pe cei de la Expert Aktiv Group, iar aceștia au declarat că vor întrerupe colaborarea cu Mihail Marcoci.

Noi am început colaborarea cu dânsul cu mult timp înainte de a afla toate aceste detalii  și n-o să mai fie colaboratorul nostru, vă dați seama. La momentul acesta, având în vedere problemele lui, da, nu vom mai colabora. N-o să mai fie pe viitor, pentru că acum am aflat și noi, am înțeles că ieri ar fi, practic domnul are voie să predea, am înțeles că la Academia de Poliție rămâne în continuare, cel puțin așa apărea pe Internet, nu știu dacă așa este. Chiar nu știu, e viața dumnealui. Până acum nu a predat, pentru că nu s-au mai organizat cursuri, știți, nu s-au mai legat grupurile.

Sursă foto principal: EVZ

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu ce a facut sau nu, dar va spun sincer , am participat la un curs al dansul, a fost extraordinat. Ar fi mare pacat sa nu il mai lase sa isi sustina cursurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare