joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne2.000 de semnături pentru a împiedica transformarea pădurii Comorova într-o pădure de...

2.000 de semnături pentru a împiedica transformarea pădurii Comorova într-o pădure de betoane pentru dezvoltatorii imobiliari

Salvarea pădurii Comorova din Mangalia, care ar putea să cadă integral pradă rechinilor imobiliari, presupune un efort susținut al comunității locale. Astfel, pentru ca proiectul de salvare a ultimei suprafețe compacte de arbori de pe malul românesc al Mării Negre să fie luat în serios de autoritățile locale e necesară strângerea unui număr de semnături echivalent cu 5% din registrul electoral al Mangaliei.

USR Mangalia a reușit din luna aprilie a acestui an să strângă 2000 de semnături în acest sens pentru inițiativa de a scoate Pădurea Comorova din proprietatea privată a municipiului și de a o declara ca fiind de uz și interes public local. Cumva, prin semnăturile strânse s-a reușit întrunirea numărul necesar de semnături, urmând ca autoritatea locală să se pronunțe asupra nivelului de importanță al proiectului.

Demersul aparține celor de la USR Mangalia și vine în contextul în care, din cauza actualului statut juridic al pădurii, bucăți semnificative din suprafața sa au fost vândute la prețuri de nimic și defrișate de noii proprietari pentru proiecte imobiliare. În plus, USR Mangalia a solicitat, de nenumărate ori, comunicarea suprafeței rămase în proprietatea privată a municipiului și nu a primit niciun răspuns, nici măcar după două reclamații administrative.

Le mulțumesc locuitorilor Mangaliei pentru că, prin semnătura lor, arată că vor ca Pădurea Comorova să rămână oamenilor, nu să dispară sub proiecte imobiliare meschine. Trebuie să punem presiune pe municipalitate să redea oamenilor ce a mai rămas din pădure, pentru că tot Primăria este cea care a înstrăinat ultimul petec forestier de pe litoralul românesc. Începând de azi, cu ajutorul semnăturilor cetățenilor din Mangalia, declanșăm procedura administrativă prin care vrem să obligăm municipalitatea să treacă Pădurea Comorova în proprietatea publică a Mangaliei”, a declarat președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, consilier județean USR.

Povestea distrugerii acestei ultime suprafețe compacte de pădure de la malul Mării Negre începe din anii 2000, când ce mai rămăsese din suprafața de pădure a fost trecută din proprietate publică în proprietate privată a municipiului Mangalia, ca ulterior, în 2003, să se stabilească „folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”. Ambele decizii au fost luate prin hotărâri ale Consiliului Local Mangalia.

Astfel s-a declanșat în primăvara acestui an campania de strângere de semnături „Uniți salvăm Pădurea Comorova“. USR a făcut sesizări încă din anul 2019 privind acțiunile de defrișare a Pădurii Comorova, în urma cărora reprezentanții Gărzii de Mediu au efectuat un număr de șapte verificări și au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Nu este însă suficient. Soluția, spun inițiatorii proiectului, rămâne declararea Pădurii Comorova ca fiind de uz și interes public local. Astfel, autoritățile vor fi obligate să păstreze intact tot ce a mai rămas din pădure.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare