vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneChestorul Adrian Iacob și comisarul Petrică Marcoci au fost dați afară din...

Chestorul Adrian Iacob și comisarul Petrică Marcoci au fost dați afară din Ministerul de Interne după amenințarea jurnalistei Emilia Șercan

Chestorul Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție, și comisarul-șef Petrică Marcoci, fostul prorector al aceleiași instituții, au fost dați afară din Ministerul de Interne după ce au amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan. Adrian Iacob a fost azi trecut în rezervă printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, iar Marcoci a fost trecut în rezervă pe 27 iulie.

În anul 2019, în urma unor dezvăluiri publicate, jurnalista Emilia Șercan a primit pe numărul personal următorul mesaj: „Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 21 iulie că atât chestorul de poliție Adrian Iacob, cât și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române la acel moment, primesc condamnări definitive la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării Emiliei Șercan cu moartea în anul 2019.

Celor doi li se interzic, cu titlu de pedeapsă complementară, următoarele drepturi pentru o perioadă de trei ani: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii; dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mai mult, cei doi trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate și vor presta și 120 de zile de muncă la una dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare. Desigur, cei doi vor plăti jurnalistei Emilia Șercan daune morale în valoare de 80.000 de lei.

În urma sentinței instanței supreme s-au luat, în sfârșit, și niște măsuri concrete împotriva celor doi, iar cea mai importantă este eliminarea acestora din structurile Ministerului de Interne.

Jurnalista Emilia Șercan a punctat, într-o postare pe contul ei de socializare, că în urma acestor decizii, cei doi nu vor beneficia nici de pensii speciale.

Pentru că m-a întrebat multă lume dacă cei doi vor beneficia de pensie specială, o să clarific acest lucru. Ca urmare a celor două acte, Iacob și Marcoci au devenit civili și nu beneficiază de dreptul legal la pensie aplicabil polițiștilor pentru că nu întrunesc condițiile legale, potrivit surselor mele. Astfel că vor trebui să aștepte până la 65 de ani ca să iasă la pensie, ca tot civilul nespecial.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare