sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEveniment30.000 de semnături s-au strâns în trei zile pentru demiterea ministrului Sorin...

30.000 de semnături s-au strâns în trei zile pentru demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu

Record de implicare în campania DECLIC de strângere a unor semnături pentru demiterea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. În numai trei zile, petiția lansată a strâns peste 30.000 de semnături, iar numărul continuă să crească.

Principalul motiv pentru lansarea acestei petiții este, din perspectiva inițiatorilor, faptul că ministrul Cîmpeanu „mimează o reformă în domeniul învățământului pentru a proteja politic noua oligarhie creată în jurul școlilor și universităților românești, care își vede acum puse la adăpost legal afacerile, fraudele și plagiatele”. Însă petiția cuprinde zece motive pentru care Cîmpeanu ar trebui demis de președintele Klaus Iohannis. Ele pot fi regăsite integral în cuprinsul petiției online, dar precizăm că ele se referă la modul în care au fost elaborate Legile Educației și la consultarea publică deficitară semnalată de societatea civilă în tot acest timp.

Credem că legile trebuie retrase de urgență și refăcute de o echipă cu legitimitate publică sporită, condusă de un ministru competent și integru profesional care să poată coopera cu succes cu specialiștii din țară și din Diaspora în domeniul educației. Prin tot ce a făcut, ministrul Sorin Cîmpeanu și-a pierdut orice autoritate și credibilitate necesare pentru a motiva oamenii din sistemul de învățământ să se angajeze într-un proces amplu de reformă.„, susțin inițiatorii petiției.

Emilia Șercan, jurnalistul care s-a concentrat asupra plagiatelor semnate de personalități publice din România, arată că în continuare Cîmpeanu face eforturi pentru a-și ține la adăpost de lumina reflectoarelor propria lucrare de doctorat. Însă, pentru a contracara valul de reticență publică la adresa lui a publicat un raport de verificare a tezei sale de doctorat obținută la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Stupoare! Universitatea absolvită de ministru susține în raport că o teză de doctorat intră la verificare numai dacă coeficientul de similitudine e de 50%. Cu alte cuvinte, universitatea a stabilit că o lucrare de doctorat poate fi copiată cam pe jumătate pentru a trece de verificarea antiplagiat.

Ca să se înțeleagă mai bine ce spun, universitatea în care dublul academician Sorin Cîmpeanu, cel mai mare apărător al plagiatorilor din țara asta, a stabilit pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat de 50%! Jumătate dintr-o teză! Adică, doar dacă soft-ul indică 50% similitudine la USAMV-B – universitatea în care dublul academician taie și spânzură din 2012 – se alertează școala doctorală de acolo că ar fi o problemă cu o teză de doctorat. Dacă e 25%, e perfect! Dacă e 30% e excepțional! 35% e foarte bine! 40% e bine! 45% e acceptabil! 48% e satisfăcător!„, a punctat jurnalista Emilia Șercan într-o postare pe contul ei de Facebook.

Observăm, deci, că integritatea academică în România este la un nivel extrem de scăzut și că însuși ministrul Educației dă semne clare că propria lui teză de doctorat ar putea să-i ridice probleme. Mai mult, verificarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este în continuare suspendată, eforturile făcute în acest sens fiind uriașe și mergând până la intenția de desființare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare prin noile legi ale educației.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare