vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAurescu: E imposibil să se revină la "business as usual" cu Rusia!...

Aurescu: E imposibil să se revină la „business as usual” cu Rusia! UE trebuie să pregătească deja răspunsul la scenariul „referendumurilor” pe care Kremlinul vrea să le organizeze în Ucraina!

Uniunea Europeană ar trebui să discute deja despre situația determinată de intenția Rusiei de a organiza așa-numitele „referendumuri” în teritoriile ocupate temporar în Ucraina, scrutinuri ce ar viza aderarea acestora la Federația Rusă, Bruxelles-ul trebuind să vină cu mai multe variante în vederea formulării unui răspuns adecvat, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, acesta fiind prezent la Praga pentru o întâlnire informală a miniștrilor de Externe de la nivelul UE.

Aurescu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilul efect negativ al „referendumurilor”, subliniind totodată că relațiile dintre UE și Rusia, precum și impactul războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei sunt chestiuni de importanță maximală pentru România. De asemenea, acesta a reliefat că este important să susținem în continuare Ucraina, motiv pentru care România intenționează să facă demersuri în mai multe direcții deodată.

Acestea includ sfera umanitară, deoarece peste 2,1 milioane de refugiați din Ucraina au trecut în România, iar astfel Guvernul face demersuri pentru a-i ajuta. Mai mult, sunt foarte importante măsurile din contextul crizei alimentare și al relațiilor UE-Africa. România a sprijinit tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său, a precizat Aurescu, adăugând că, pe 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin România, ceea ce reprezintă aproape jumătate din volumul total al exporturilor de cereale ucrainene în această perioadă. Țara își va continua eforturile de susținere a Ucrainei în sfere politice, economice și de altă natură, a spus oficialul Guvernului român.

El și-a exprimat speranța de a auzi de la Înaltul Reprezentant al UE rezultatele discuției de la nivelul miniștrilor Apărării cu privire la tema consolidării capacităților de apărare ale Ucrainei și a creării unei baze de pregătire la nivelul UE pentru forțele armate ale acestei țări.

Un alt aspect important, consideră Aurescu, este că UE trebuie să continue să facă presiuni asupra Rusiei. România susține pe deplin suspendarea acordului referitor la facilitarea eliberării vizelor către ruși, fiind pregătită pentru impunerea de restricții privind circulația cetățenilor ruși în Uniunea Europeană care dețin vize turistice. În același timp, a menționat el, UE nu ar trebui să blocheze posibilitatea tinerilor ruși de a îmbrățișa valorile europene. Pe de altă parte, a adăugat ministrul, este important să nu se interzică vizele umanitare și medicale, precum și vizele pentru oponenții regimului sau cei care se confruntă cu amenințări din partea Guvernului rus.

El a subliniat că starea viitoare a relațiilor dintre UE și Rusia va depinde de evoluția situației din Ucraina, dar este deja evident, a remarcat Aurescu, că este imposibil să se revină la „business as usual” cu Rusia. Totodată, potrivit oficialului Guvernului român, țările europene ar trebui să scape cât mai repede de orice dependență de Rusia. (sursa: Ukrinform)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare