sâmbătă, septembrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticMaia Sandu îl pune la punct pe Lavrov: "Rusia e cea care...

Maia Sandu îl pune la punct pe Lavrov: „Rusia e cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova!”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a oferit o replică tăioasă celor mai recente declarații belicoase făcute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Aceasta a precizat că Rusia a tot făcut declarații provocatoare la adresa R. Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, dar cel mai important este însă ca cetățenii să nu se lase manipulați. În pofida celor pretinse de Lavrov, Maia Sandu a oferit asigurări că autoritățile de la Chișinău optează și vor accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean, aceasta adăugând că „Rusia e cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova”.

”În aceste săptămâni și luni, chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declarații provocatoare și este important să rămânem solidari și uniți, să nu ne lăsăm manipulați de aceste declarații provocatoare. Noi suntem o țară pașnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independență. Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova. Noi de fiecare dată am spus și continuăm să spunem că vom opta și vom accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean și, respectiv, repet, toate aceste declarații manipulează și, probabil, vor să destabilizeze situația în R. Moldova”, a zis aceasta.

Maia Sandu a subliniat că declarațiile lui Lavrov privind destabilizările din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.

”Trebuie de întrebat domnul ministru de a ce a făcut această declarație. Noi, pe partea noastră, ne ținem de același principiu pe care am mers până acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică și domnul Lavrov știe, pentru că am discutat în formatul 5+2. Acum, acest format nu este funcțional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare și ne-a reușit până acum să păstrăm liniștea și pacea atât pe malul drept, cât și pe cel stâng”, a continuat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu specificat că îngrijorările în privința securității R. Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina.

”Îngrijorările sunt și ele din momentul în care a început acest război, pentru că atunci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, atunci când este încălcat dreptul internațional, când nu se respectă suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, evident că cu toții suntem în pericol. Dar eu zic să nu ne lăsăm intimidați, așa cum am spus, sarcina noastră este să rămânem uniți, solidari, să muncim pentru pace și bunăstare”, a adăugat președinta Maia Sandu.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Republica Moldova că în cazul în care va fi amenințată securitatea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, atunci asta ar putea duce la declanșarea unei confruntări militare cu forțele Kremlinului.

Transnistria e recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei, dar se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, când prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict.

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care îi descrie drept o forță „de menținere a păcii”.

Moscova spune că armata sa este acolo pentru a menține pacea și stabilitatea, dar Moldova dorește ca forțele ruse să se retragă.

„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor noastre (din Transnistria – n.red.) va fi considerată în conformitate cu dreptul internațional drept un atac asupra Rusiei, așa cum a fost cazul în Osetia de Sud, când trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de (fostul președinte georgian – n.red.) Saakașvili”, a precizat Lavrov.

Acesta s-a referit la războiul de cinci zile din 2008, pe parcursul căruia forțele ruse au ocupat mai multe orașe georgiene.

Transnistria rămâne dependentă economic de Rusia, inclusiv în ceea ce privește primirea de gaze gratuite.

Ministrul rus de Externe a mai insinuat că R. Moldova vrea să abordeze pe o cale nediplomatică chestiunea transnistreană, acesta reliefând în acest context că țara sa va face tot ceea ce e posibil pentru ca „interesele populației rusofone din R. Moldova să nu aibă de suferit în niciun fel”.

”Acum, atât conducerea Transnistriei, cât și noi, optăm pentru reluarea dialogului direct. Tiraspolul este pregătit pentru asta, așa că facem apel către Chișinău. Totuși, din câte se pare, judecând după declarațiile publice ale președintelui Sandu și ale echipei sale, ei nu-și doresc un dialog direct, aflându-se sub dictatura SUA și UE, eventual bazându-se pe soluționarea pe cale nediplomatică a problemei. (…) Vom face totul ca interesele populației rusofone din R. Moldova să nu aibă de suferit în niciun fel. (…) Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în R. Moldova mai este și Găgăuzia, care, la fel, pretinde la un statut special. Aceasta are unele elemente ale statutului special. Și eu cred că guvernarea moldovenească va proceda corect dacă va lăsa jocurile geopolitice impuse de Occident și se va concentra pe interesele oamenilor”, a declarat Lavrov. (sursa: Sky News, Deschide.md)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare