miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăPoveștile ZileiMircea Cărtărescu a câștigat Premiul de Literatură în Limbi Romanice al Târgului...

Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul de Literatură în Limbi Romanice al Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara

Un succes uriaș a bifat scriitorul român Mircea Cărtărescu în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara, câștigând Premiul de Literatură în Limbi Romanice. Este vorba despre al doilea Târg de Carte ca mărime din lume, după cel de la Frankfurt și cel mai mare din întreaga lume hispanică, având aproximativ un milion de vizitatori în fiecare an.

Acest premiu nu e doar unul onorific pentru importantul scriitor român, în joc fiind pusă o sumă semnificativă de bani, astfel că Mircea Cărtărescu urmează să încaseze un premiu în valoare de 250.000 USD. Evenimentul a avut loc în Mexic, iar Cărtărescu a asistat la desemnarea sa drept câștigător prin video call, însă a mulțumit organizatorilor pentru distincție, ba chiar mai mult, a făcut unele precizări legate de propriile preferințe literare. Am o admirație deosebită față de romantismul german și de scriitorii europeni suprarealiști„, a spus scriitorul.

Mircea Cărtărescu este al doilea scriitor român care câștigă acest premiu, după Morman Manea în anul 2016, iar organizatorii l-au invitat pe scriitorul român, desemnat câștigător al premiului de literatură, să fie prezent la ceremonia de inaugurare a Târgului din acest an, mai precis pe 26 noiembrie, pentru a oferi și cel mai important discurs din cadrul evenimentului.

Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi. Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

Romanul Nostalgia a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, scriitorul propus de câteva ori și la Premiul Nobel pentru Literatură a câștigat și alte premii importante, și le menționăm așa cum apar ele în portofoliul său de la Editura Humanitas: Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017), Premio Formentor de las Letras (2018), Prix Transfuge, Paris, 2019, Prix Millepages, Vincennes, 2019.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare