vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu Politic45.000 de români îi cer lui Klaus Iohannis, printr-o petiție, demiterea lui...

45.000 de români îi cer lui Klaus Iohannis, printr-o petiție, demiterea lui Sorin Cîmpeanu: „Noi ne-am făcut datoria, domnule președinte, acum e rândul dumneavoastră”

Grupul "Uniți pentru Educație" a transmis președintelui Klaus Iohannis o petiție semnată de 45.000 de români, în cadrul campaniei DECLIC, prin care se cere demiterea de urgență a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dar și retragerea celor două proiecte de lege propuse de acesta de pe agenda publică.

Peste 45.000 de români au semnat petiția DECLIC pentru demiterea lui Sorin Cîmpeanu în doar 10 zile. În petiția transmisă ieri (5 septembrie) președintelui României, semnatarii explică faptul  că demiterea lui Cîmpeanu și retragerea Legilor Educației sunt măsuri esențiale pentru bunul mers al „României Educate”. Semnatarii spun că aceste proiecte propuse de Cîmpeanu sunt doar un pretext pentru transformarea educației într-un „câmp de înfruntări politice”, iar din cuprinsul lor lipsește esențialul: viziunea pentru viitor și pentru elevi.

Domnule președinte, așa cum probabil știți, în ultimele săptămâni au apărut sute de analize pe proiecte de lege propuse de ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu și toate sunt de acord că aceste proiecte sunt atât de slabe, încât nu pot fi îndreptate cu câteva amendamente propuse de partidele politice sau de grupurile din jurul ministrului„, se arată în petiție.

Semnatarii cer atitudine din partea lui Klaus Iohannis, dar și să asculte vocea societății civile și vocile sutelor de experți, studenți, profesori și elevi care nu doresc să ia parte la un simulacru de legiferare. În caz contrar, dacă va închide ochii la această situație, semnatarii petiției spun că Iohannis se va face responsabil de compromiterea ireversibilă a șanselor de punere în practică a însuși programului propus de el, și anume România Educată.

„Noi ne-am făcut datoria, domnule președinte, acum e rândul dumneavoastră”, e mesajul dur al semnatarilor petiției.

Principalul motiv pentru lansarea acestei petiții este, din perspectiva inițiatorilor, faptul că ministrul Cîmpeanu „mimează o reformă în domeniul învățământului pentru a proteja politic noua oligarhie creată în jurul școlilor și universităților românești, care își vede acum puse la adăpost legal afacerile, fraudele și plagiatele”. Însă petiția cuprinde zece motive pentru care Cîmpeanu ar trebui demis de președintele Klaus Iohannis. Ele pot fi regăsite integral în cuprinsul petiției online, dar precizăm că ele se referă la modul în care au fost elaborate Legile Educației și la consultarea publică deficitară semnalată de societatea civilă în tot acest timp.

Credem că legile trebuie retrase de urgență și refăcute de o echipă cu legitimitate publică sporită, condusă de un ministru competent și integru profesional care să poată coopera cu succes cu specialiștii din țară și din Diaspora în domeniul educației. Prin tot ce a făcut, ministrul Sorin Cîmpeanu și-a pierdut orice autoritate și credibilitate necesare pentru a motiva oamenii din sistemul de învățământ să se angajeze într-un proces amplu de reformă.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare