joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticDrulă prezintă "o scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu...

Drulă prezintă „o scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu să plătească zeci de milioane de lei degeaba pentru energie electrică”

Cătălin Drulă, președinte al USR și fost ministru al Transporturilor, a trecut în revistă un cumul de decizii luate de actuala coaliție guvernamentală în urma cărora Metrorex a ajuns să plătească facturi uriașe la energie.

Astfel, Drulă a subliniat că, spre deosebire de perioada în care a fost ministru al Transporturilor, când în cazul companiei Metrorex se plăteau lunar 6 milioane de lei pentru energie electrică, în luna septembrie 2022 se vor plăti probabil aproximativ „40-50 de milioane de lei”, acesta dând vina pentru actuala situație mai ales pe cel ce i-a urmat în funcția guvernamentală, ne referim la Sorin Grindeanu.

„Prostie sau hoție la Metrorex și ministerul Transporturilor? O scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu să plătească zeci de milioane de lei degeaba pentru energie electrică.

Anul trecut le-am lăsat un contract foarte bun cu Hidroelectrica, semnat pe perioada iulie 2021-ianuarie 2022, la aproximativ 400 lei/MWh (în medie).

S-au mișcat prost (intenționat?) cu reînnoirea contractului și au reușit să recontracteze abia în februarie 2022 cu 1500 lei/MWh.

Partea incredibilă abia acum urmează. Din aprilie ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea la 1000 lei/MWh introdusă prin OUG, dar au comunicat furnizorului că Metrorex este companie exceptată de la plafonare (nu era!).

După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună, prin vară au revenit către furnizor cu rugămintea să le recalculeze facturile la tariful plafonat pentru că ei și-au dat seama că trebuiau să beneficieze de aceasta.

Bineînțeles că banii dați în plus înapoi de la furnizor nu i-au mai văzut și întreaga situație are un aspect litigios.

În vară nu au mai reușit să contracteze curent de la niciun furnizor, așa că în august Metrorex a ajuns la furnizor de ultimă instanță.

Ca norocul, asta a însemnat că li s-a aplicat pe august plafonarea la 1000 lei/MWh. Dar compensarea de vreo 25 de milioane o are statul de suportat (se adună la acele datorii de 40 de miliarde de lei).

Și vine și lovitura de teatru finală – guvernul a dat OUG vineri prin care se scoate plafonarea de la întreprinderile mari, categorie în care e și Metrorex. Grindeanu a tăcut mâlc în guvern, unde deciziile se iau prin consens.

În septembrie, vor plăti probabil curentul la 3000 lei/MWh, ceea ce înseamnă o factură lunară de 40-50 de milioane de lei. De unde anul trecut plăteau 6 milioane de lei pe lună, în mandatul meu.

Bravo, Virgil! Bravo, Grindeanu! Aveți stil. Reușiți eficient să îngropați companiile de stat!

PS: De situație s-a prins și Ciolacu care a ieșit astăzi să mormăie la adresa lui Virgil Popescu. Dar pe care mâine la vot în parlament, la moțiune, îl va apăra împreună cu tot PSD-ul”, a precizat Cătălin Drulă pe parcursul unei postări pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare