sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRezervele de gaze în UE, la nivel record:"Șantajul lui Vladimir Putin e...

Rezervele de gaze în UE, la nivel record:”Șantajul lui Vladimir Putin e sinucidere economică pentru Rusia”

Conform Comisiei Europene rezervele de gaze în UE sunt acum peste ținta impusă în vară de 80%, la 81.5% mai exact. Furnizorii de petrol și gaze sunt diversificați, de la SUA până la Qatar și Kazakhstan. ”Uniunea Europeană și-a făcut temele, iar șantajul lui Vladimir Putin e sinucidere economică pentru Rusia”, este de părere europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

”Am solicitat noi sancțiuni pentru regimul de la Kremlin și am încredere că în septembrie, la prima ședință plenară a Parlamentului European vom avea aceste sancțiuni aprobate cu un vot covârșitor”, subliniază eurodeputatul român, membru al grupului Renew Europe.

România are o poziție privilegiată între statele membre UE mulțumită producției interne de gaze naturale și de alte resurse energetice. Cu toate acestea, românii trebuie să plătească facturi mult crescute, iar prețul energiei este similar cu cel plătit de țări europene fără resurse comparabile și cu venituri mult peste cele din României. ”Alături de colegii din USR, am cerut de nenumărate ori guvernului Ciucă să reducă TVA la energie ca să scadă prețul pentru români.Același lucru l-au făcut Germania, Spania – țări unde guvernele vor cu adevărat să-și ajute cetățenii”, amintește Gheorghe.

Diferența mare între celelalte state membre UE și guvernul PSD, PNL și UDMR sunt obligațiile – nu cele de serviciu, cele de partid, crede europarlamentarul. ”Șeful ANRE, care trebuia să aibă grijă să nu o ia razna piața de energie, câștigă 12.000 de euro pe lună. Bani de la buget, da? Bani publici, ai noștri. Bugetul ANRE de salarii este de 124  milioane de lei în  2022 și nu este de mirare că o sinecură la această agenție este extrem de vânată în partidele de la putere”, explică Vlad Gheorghe.

Un membru în consiliul de supraveghere de la o societate care beneficiază din plin de explozia prețurilor poate câștiga 20.000 de euro pe an și încă 4000 de euro pentru fiecare ședință la care se prezintă. Tot partidul îi trimite în aceste consilii. Pensionarii speciali care ies la pensie la 40-50 de ani cu o pensie specială lunară de peste 10.000 de lei se poate angaja imediat la stat, să încaseze și salariu, și pensia specială, ambele din bani publici.

”Pentru toate obligațiile astea de partid este nevoie de bani. Miliarde și miliarde de lei pentru instituții obeze, pensii speciale pentru șmecheri și salarii nesimțite. Banii nu pot veni decât din taxe și impozite de la românii onești, iar TVA-ul aduce sume enorme la buget. De aceea coaliția de guvernare nu scade TVA la energie, pentru că, de fapt, banii din TVA ajung tot la ei”, conchide europarlamentarul USR.

Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, liberalul Virgil Popescu a căzut azi la vot – ministrul a fost salvat de către colegii de guvernare și de coaliție din Parlamentul României. 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare