vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăPoveștile ZileiProtest la CCR: "O lege toxică va permite afaceriștilor ce scot profit...

Protest la CCR: „O lege toxică va permite afaceriștilor ce scot profit din distrugerile de râuri să intre cu buldozerele în arii protejate”

Comunitatea DECLIC anunță că pe data de 13 septembrie va organiza un protest în fața Curții Constituționale a României (CCR), pentru a cere revizuirea unei legi care permite distrugerea ariilor naturale protejate în folosul afaceriștilor din domeniul energiei.

Sub deviza „CCR, fii de partea naturii, nu cu cei care o distrug”, comunitatea DECLIC pregătește un protest pentru data de 13 septembrie, solicitând CCR să nu declare constituțională legea care permite modificarea ariilor naturale protejate pentru a se finaliza construcția unor hidrocentrale. Legea a trecut de votul ambelor camere ale Parlamentului încă din primăvara acestui an. Inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir și semnată de peste 130 de parlamentari social-democrați, legea a fost votată de Senat pe 14 martie și de Camera Deputaților, pe 23 martie.

Organizațiile de mediu au reacționat încă de atunci și au spus că dacă legea va intra în vigoare, România riscă declanșarea procedurii de infringement. Din păcate, această lege va permite deblocarea lucrărilor la o serie de hidrocentrale care se află în arii naturale protejate, iar limitele ariilor protejate vor putea fi modificate în acest sens dacă, pentru suprafețele respective, erau aprobate la data de 29 iunie 2007 obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiective în curs de execuție sau demarate.

Acum, DECLIC cheamă populația să sprijine un protest pentru protejarea acestor arii naturale, iar inițiatorii vor depune la CCR și un memoriu în sprijinul ariilor protejate.

Politicienii au pus gând rău zonelor naturale, visează numai proiecte hidrotehnice pe râuri deja afectate de schimbări climatice. Au făcut din pix o lege toxică, care le va permite afaceriștilor ce scot profit din distrugerile de râuri să intre cu buldozerele în arii protejate. În față la CCR îi vom demasca pe cei care susțin distrugerea naturii. Și le vom cere judecătorilor constituționali să ne asculte înainte să ia o decizie. Vom avea bannere și pancarte. Va veni și castorul-mascotă, ca să-și apere casa. La ora 11:00 ne întâlnim în față la Curtea Constituțională. Vom depune la registratura CCR amicus curiae, un memoriu în sprijinul ariilor protejate.” au specificat organizatorii protestului.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare