duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticSuprataxarea contractelor part-time a dus la pierderea a 77.000 de locuri de...

Suprataxarea contractelor part-time a dus la pierderea a 77.000 de locuri de muncă în numai două luni

Una dintre măsurile aberante luate de guvernul Ciucă este, fără îndoială, suprataxarea contractelor part-time, iar primele efecte s-au văzut în numai câteva zile de la adoptarea deciziei, mii de locuri de muncă evaporându-se rapid. Apoi, din iulie până în septembrie, măsura a determinat pierderea a nu mai puțin de 77.000 de locuri de muncă, afectate fiind chiar categoriile de populație care câștigă puțin.

Estimarea a fost făcută de parlamentarii USR, care solicită acum Guvernului Ciucă să renunțe la această măsură, ale cărei efecte sunt deja uriașe și afectează pe o mare parte a populației, deja afectată de explozia prețurilor facturilor și alimentelor, scoasă acum în afara pieței muncii și condamnată la sărăcie pe termen nelimitat. Cei de la USR arată că în perioada 1 iulie – 1 septembrie 2022, s-au pierdut cel puțin 77.000 de locuri de muncă ale unora dintre cei mai prost plătiți oameni din România.

Printr-un comunicat de presă, USR susține că modificarea Codului Fiscal prin suprataxarea joburilor part-time (după cum știm, impozitarea unui contract de două sau patru ore de muncă pe zi echivalează acum cu impozitarea unui job full-time), coaliția de guvernare demonstrează o neînțelegere a felului în care economia unei țări funcționează.

Guvernul Ciucă nu numai că nu a ținut cont de realitatea economică atunci când a implementat această măsură, dar a făcut-o și în mod netransparent, fără consultări cu părțile afectate. Rezultatul este că PSD și PNL au omorât o parte a economiei în plină criză și a lovit exact în cei care făceau venituri mici, cei care muncesc peste program ca să aibă un ban în plus pentru familiile lor. În trecut, PNL a criticat această măsură atunci când a fost încercată de PSD în epoca Dragnea, prin OG nr. 4/2017, catalogând măsurile Guvernului Tudose de atunci drept „o cârpeală”. În plus, în februarie 2018, liberalii au criticat suprataxarea contractelor part-time în moțiunea simplă intitulată „Lia Olguța Vasilescu – ministrul minciunii și al injustiției sociale”.

Acum, liberalii par să fie surzi la toate problemele care îi apasă pe români, de la facturile la energie și explozia prețurilor la creșterea galopantă a ratelor și perspectiva tot mai sumbră a falimentelor pe bandă rulantă.„, se arată în comunicat.

Măsura despre care vorbim a trezit până acum destule reacții în spațiul public, însă guvernul nu a avut nici cea mai mică intenție de a reveni asupra acestei decizii care afectează sute de mii de oameni.

În plină criză a prețurilor, coaliția de guvernare a decis că o măsură care să împingă zeci de mii dintre cei mai săraci români în afara pieței oficiale a muncii este ceea ce trebuie să facă, scopul fiind doar creșterea veniturilor la bugetul de stat. Nimic altceva nu îi interesează”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler cu privire la acest subiect.

USR cere, în acest context, retragerea acestei măsuri, pentru ca efectele ei să nu fie din ce în ce mai apăsătoare asupra economiei naționale.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare