sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneS-a stins un simbol. Regina Elisabeta a II-a a murit după șapte...

S-a stins un simbol. Regina Elisabeta a II-a a murit după șapte decenii de domnie

Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial privind decesul celei care a fost Regina Elisabeta a II-a. A domnit 70 de ani și a fost un simbol al eleganței și al puterii pentru lumea întreagă. Lilibet, după cum era numită de membrii familiei sale, s-a născut în 1926 la Londra și a urcat pe tronul Marii Britanii în 1952.

A fost parte a momentelor-cheie ale întregului secol XX. De altfel, este faimos discursul pe care, la vârsta de numai 14, în timpul  celui de-al Doilea Război Mondial, l-a rostit la radio în semn de susținere pentru copiii din Marea Britanie care fuseseră evacuaţi din locuinţele şi familiile lor: „în cele din urmă totul va fi bine; căci Dumnezeu va avea grijă de noi şi ne va da victorie şi pace„.

La numai 25 de ani, a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey pe data de 2 iunie 1953, ceremonia fiind transmisă la radio şi la televizor în întreaga lume. Regatul Unit era, în acel moment, un imperiu impresionant, format din dominioane şi posesiuni. În anii 1950 şi 1960, multe dintre acestea şi-au declarat independenţa, Imperiul Britanic devenind „Commonwealth of Nations”. În 1953, Regina şi soţul său au plecat într-un turneu care a durat şase luni, în care au vizitat 13 ţări. A devenit primul monarh care a vizitat Australia şi Noua Zeelandă. În 1965 a vizita oficial, pentru prima dată, Germania.

Domnia sa a fost mereu legată de respectarea cutumelor și a principiilor, dar și de afirmarea identităţii naţionale, a unității și stabilității Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De altfel, a fost un etalon de eleganță și decență în toți cei 70 de ani ai domniei sale, iar imaginea aceasteia a fost mereu impecabilă. Inclusiv în ultimii ani de viață, despre eleganța Reginei se scriau pagini întregi, iar stilul său vestimentar era considerat un reper al bunului gust și clasicului etern. Pantofii cu toc jos, gențile minimaliste și pălăria elegantă sunt elementele cheie ale felului său de a apărea în societate.

„Regina Elisabeta s-a bucurat mereu de apreciere şi susţinere chiar la nivel internaţional. Primul sondaj cu privire la popularitatea reginei Elisabeta a II-a a fost făcut la doar trei luni de la încoronarea acesteia în rândul cetăţenilor americani.În urmă cu şase decenii, doar 6% dintre respondenţi au făcut remarci negative în legătură cu monarhii, în general, şi doar un procent s-au arătat împotriva reginei, în timp ce majoritatea vastă a salutat urcarea sa pe tron.”, arată revista Historia.

Regina Elisabeta a II-a s-a stins pe 8 septembrie la Balmoral, de unde au venit și primele vești legate de starea sa precară de sănătate. Succesorul la tronul Marii Britanii este acum prințul Charles.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare