vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEmilia Șercan dezvăluie un nou plagiat: ministrul Educației și-a însușit un curs...

Emilia Șercan dezvăluie un nou plagiat: ministrul Educației și-a însușit un curs universitar și 13 capitole semnate de alți doi autori

Jurnalista Emilia Șercan pune în lumina reflectoarelor un nou plagiat. De data aceasta, protagonistul este nimeni altul decât ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a plagiat un curs universitar și și-a însușit de-a lungul anilor 13 capitole semnate de alți doi autori, unul dintre ei fiind chiar fostul său coordonator de doctorat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este unul dintre cei mai controversați demnitari ai prezentului, demisia sa fiind cerută deja de societatea civilă din mai multe motive, cel mai important dintre ele constând în crearea unei legi a educației care sprijină plagiatorii. Iată că asta nu e deloc întâmplător și o arată jurnalista Emilia Șercan. Aceasta susține că a făcut o analiză a unui curs universitar, pe care Cîmpeanu și l-a atribuit fără nicio jenă de-a lungul anilor, pe măsură ce influența sa în sistem creștea.

Cronologia evenimentelor este cel mai bine explicată de jurnalista Emilia Șercan, care a și semnat o anchetă pe această temă în publicația PressOne. În esență, în anul 2000, numele lui Sorin Cîmpeanu apărea ca autor pe coperta unui curs universitar, acesta semnând 9 pagini din lucrarea de specialitate. Lucrurile, însă, s-au schimbat pe parcursul anilor.

Celelalte 28 de capitole – care totalizează 181 de pagini – sunt semnate de alți trei autori – Ioan Pleșa (coordonatorul său de doctorat), Ionel Jinga și Alexandru Ene.

2006. Sorin Cîmpeanu este profesor universitar și conducător de doctorate. Cursul universitar publicat în 2000 apare cu un alt titlu, dar cu un conținut identic sub semnătura a doar doi dintre cei patru autori inițiali: Sorin Cîmpeanu și Ionel Jinga. De această dată, Sorin Cîmpeanu semnează 15 capitole, cele două ale sale, plus alte 13 publicate anterior de Ion Pleșa (fostul său conducător de doctorat) și de Alexandru Ene, care însumează 92 de pagini.

2009. Sorin Cîmpeanu este decan la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului de la USAMV. Același curs universitar plagiat prima dată în 2006 este publicat din nou, cu același titlu și același conținut. l se adaugă în plus un capitol de doar două pagini, semnat de o asistentă universitară de la USAMV, care ajunge și coautor pe copertă. După alți trei ani de la acest moment, în 2012, Cîmpeanu ajunge rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), funcție pe care o deține în continuare.

2022. Sorin Cîmpeanu este ministru al Educației și promovează un proiect de lege a învățământului superior în care introduce mai multe prevederi controversate, care demolează orice norme de integritate academică, protejează plagiatorii și fraudatorii academici. Cîmpeanu vrea ca prin noua lege orice abatere de la normele de integritate să fie amnistiate după trei ani de la comiterea lor.„, arată jurnalista.

Sorin Cîmpeanu nu a dorit să dea nicio explicație pe marginea subiectului, însă deja sunt destule voci în societatea civilă care insistă, mai ales acum, după publicarea acestei anchete de presă, că ar fi momentul ca, în sfârșit, Sorin Cîmpeanu să demisioneze din funcție.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare