joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneCel mai mare protest anti-guvernamental de la re-alegerea lui Viktor Orban: profesori,...

Cel mai mare protest anti-guvernamental de la re-alegerea lui Viktor Orban: profesori, studenți și părinți au format un lanț uman de kilometri

Elevii au început să plângă când au auzit vestea. Profesorul de chimie Tamás Palya era la etajul doi al școlii când i-a sunat telefonul mobil. Mai erau câteva minute până începea ora, și, pe drum spre sala de clasă, se gândea cum să organizeze balul bobocilor cu clasa lui. La 52 de ani, sărbătoriți de curând, Tamaș e unul dintre profesorii care și-a dedicat viața elevilor. La catedră de la 23 de ani, și-a dus de multe ori elevii la excelență, mai mulți dintre ei premianți la olimpiadele naționale de chimie. La telefon era directorul: „Vino imediat până la mine!”.

În birou, chipurile cunoscute ale inspectorilor școlari. De data asta însă nu mai veniseră să-l felicite pentru rezultate la olimpiadă. I-au înmânat o înștiințare că e concediat. Au adăugat că ei nu pot face nimic, doar respectă și ei ordinele care li s-au dat.

Împreuna cu alți profesori din Budapesta, Tamás Palya a fost concediat pentru că a îndrăznit să lupte pentru copii și pentru viitorul educației în Ungaria. „În ciuda faptului că am fost concediat și nu mai pot face ceea ce iubesc cel mai mult, acum simt cât de bine este că am devenit profesor! Pentru că a meritat pentru aceste momente.”, scria Tamás ieri, de ziua internațională a educației, când peste 10000 de oameni au demonstrat pentru a-i susține pe el și pe ceilalți profesori concediați. Spiritele s-au aprins și toți profesorii maghiari au intrat în grevă. Li s-au alăturat studenții și părinții.

Fidesz, partidul lui Viktor Orban, conduce Ungaria de peste 12 ani, dar în tot acest timp nu a făcut nimic pentru salariile umilitoare din învățământ. Și când profesorii au început să se ridice, partidul cel mare a început să-i reducă la tăcere cu forța, amenințându-i sau chiar concediindu-i pe cei care îndrăznesc să vorbească. E o lipsă gigantică de oameni în învățământ, cu multe școli care nu își pot găsi candidați pentru toate joburile disponibile. Oamenii nu mai vor să predea, în condițiile în care gunoierii sau muncitorii fără nici un fel de studii câștigă mai bine decât cei care modelează generația viitoare.

Guvernul, prin vocea lui László Kövér, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Ungar, recunoaște că salariile profesorilor nu sunt proporționale cu munca pe care o fac, dar susține că aceasta nu afectează educația pentru că „performanța profesorilor nu e dependentă de salarii”. Același parlamentar a mai declarat că mișcarea de revoltă a profesorilor este în detrimentul copiilor. Declarații ironice din partea unui parlamentar cu venituri lunare de peste 8500 de euro, de 10 ori mai mult decât salariul unui profesor.

Miercuri, angajați în învățământ, studenți, părinți și elevi au format un lanț uman de kilometri. Este cel mai mare protest anti-guvernamental de la realegerea lui Orban. A fost lansata campania „Vreau să predau!”, prin care se cere ridicarea salariilor la un nivel decent. Protestatarii au dus pancarte pe care scriau „Nu ne concediați profesorii!” și „Ca să vedeți viitorul, uitați-vă la școli azi!” Protestul s-a desfășurat în ciuda faptului că legal profesorii nu mai au dreptul la grevă.

Sunt profesorii români într-o poziție mai bună decât cei unguri? Un studiu recent, publicat de Agenția Executivă de Educație Europeană și Cultură ( EACEA/Eurydice), ne spune că suntem la același nivel ca salariu în Euro, dar că din punct de vedere al puterii de cumpărare stăm puțin mai bine.

Din păcate însă, din orice perspectivă am privi lucrurile, situația profesorilor români rămâne una care trebuie îmbunătățită urgent. Nu putem cere calitate educațională în situația în care un profesor român câștigă 83% din salariul mediu pe țară, în timp ce în Germania un profesor, cu aceleași calificări, câștigă pentru aceeași muncă 171% față de salariul mediu german. Rația SalariuProfesor/SalariuMediu rămâne supraunitară pentru majoritatea țărilor UE cu excepția codașilor ca România, Ungaria, Bulgaria sau Polonia.

România este pe locul III în Europa doar la timpul pe care copiii noștri îl petrec obligatoriu în școală: 11 ani. Tot pe locul trei în UE suntem și la rata abandonului școlar 18.5%. Dacă judecăm după testele PISA, peste 42% dintre copiii noștri sunt analfabeți funcționali. Cam 9% dintre tinerii din țările OECD pot distinge între fapte și opinii – în România acest procent este de doar 1.4%. Sub 2% dintre tinerii de 15 ani au capacitatea de a naviga prin lucruri complexe. Doar copiii din familiile cu venituri mai mari, care își permit meditații, se mai pot compara la standardele internaționale.

O țară care vrea să se dezvolte trebuie să lupte pentru demnitatea și respectul profesorilor. Învățământul trebuie să atragă tineri de calitate care să vadă această carieră ca o alegere bună de viață, nu să piardă oamenii de valoare pentru că se oferă salarii sub salariul mediu.

Pentru a citi studiul EACEA/EURIDYCE in întregime (din păcate doar in limba engleză), vedeți linkul mai jos:

https://eurydice.indire.it/wp-content/uploads/2021/10/Teacher_salaries_2019_20_report.pdf

Sursă foto principal: Tamas Palya, Facebook

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare