Semnatarii petiției arată că personajul constituie atât o vulnerabilitate pentru Ministerul de Externe, cât și pentru însăși cultura românească, problemele ei de ordin legal punând sub semnul întrebării însăși buna credință a statului român.
Și când vorbim despre problemele legale ale Catincăi Maria Nistor ne referim, desigur, la protestul actorilor din 2019, care a determinat retragerea sa din funcția de manager interimar al Teatrului Bulandra, funcție pe care o exercita de aproape un an. A urmat o trimitere în judecată a acesteia, fiind acuzată că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, iar instanța a obligat-o să returneze instituției de cultură aproximativ 7000 de euro.
Semnatarii petiției fac referire și la la audierile din cadrul Senatului României, atunci când Catinca Maria Nistor a arătat că nu cunoaște obiectivele și misiunea ICR și a refuzat să răspundă întrebărilor Comisiilor reunite privind activitatea sa.
„Ne-au mâhnit și indignat problemele sale de exprimare (necunoscând nici măcar diferența dintre termenul britanic și englez, sfidând, astfel, statul unde își va desfășura activitatea) precum și atitudinea sfidătoare la adresa membrilor Comisiei.„, arată semnatarii petiției.
Catinca Maria Nistor a fost validată de Parlament în vara anului trecut, în ciuda faptului că aceasta și-a falsificat CV-ul, mințindu-i pe membrii comisiei de audiere.
Iată și un mic fragment din timpul audierilor de la Senat:
Catinca Nistor: Eu am niște idei, dar nu vreau să vorbesc.
Senator 1: Dar știți că nu e secret, totuși, când mergeți într-o asemenea poziție trebuie să aveți niște obiective.
Senator 2: Domnule președinte, dacă doamna nu poate să vorbească, nici noi nu putem să votăm. Vă propun amânarea votului.
Catinca Nistor: „Puteți avea toată încrederea că am tot sprijinul și toate relațiile și tot istoricul profesional și intelectual pentru a conduce această misiune. Și ca să vă spulber orice suspiciuni juridice, eu am scos și cazierul meu, l-am pregătit și puteți vedea că este imaculat”.
Catinca Maria Nistor este fiica actorului Stelian Nistor, fostul lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central chiar la Londra.
Semnatarii petiției își exprimă îngrijorarea cu privire la menținerea în funcție a Catincăi Maria Nistor și cer retragerea ei și înlocuirea cu o persoană competentă.
„În calitate de membri ai comunității românești din Marea Britanie precum și de persoane apropiate și interesate de cultura română, sperăm că instituțiile abilitate vor nominaliza o persoană competentă și onestă, care să contribuie la îmbunătățirea imaginii României și a culturii sale. De ce este important? Imaginea României și a culturii sale sunt în pericol.„
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus rezilierea contractului de închiriere pentru apartamentul de lux din Londra în care locuia șefa ICR Londra în urma dezvăluirii jurnaliștilor de la Libertatea, care au scris că aceasta a refuzat să locuiască în apartamentul oferit gratuit de minister şi a închiriat o locuinţă de lux pentru care plăteşte o chirie de 6.500 de lire sterline lunar.