marți, ianuarie 31, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăȘtiri InterneVIDEO Încă o lovitură pentru Niculae Bădălău: Finul fostului baron PSD se...

VIDEO Încă o lovitură pentru Niculae Bădălău: Finul fostului baron PSD se delimitează de acesta pe fondul sentinței CAB

Curtea de Apel București a decis luni arestarea preventivă a fostului senator PSD Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte al Curții de Conturi, într-un dosar în care este acuzat de procurorii DNA că i-a oferit mită în cuantum de 170.000 de euro unui primar din județul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice. Ca reacție, finul lui Bădălău a dat de înțeles că se dezice de fostul baron PSD.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție dispuseseră duminică, 27 noiembrie, reținerea pentru 24 de ore a fostului senator PSD. Luni, 28 noiembrie, instanța a acceptat solicitarea formulată de DNA ca Bădălău să rămână în arest pe o perioadă de 30 de zile. În situația în care ÎCCJ va menține sentința CAB, fostul ministru și senator PSD își va petrece în arest ziua de nume, ziua de naștere, dar și Crăciunul.

Vedeți de la minutul 28 secvența în care Bădălău e dus în arest pentru a-și ispăși pedeapsa de 30 de zile:

Primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită e Dan Păsat, un fost deputat PNL care a avut la rândul său problemele cu legea, fiind condamnat în 2013 pentru șantaj la trei ani de închisoare. Mai trebuie menționat fapctul că Păsat este cel care l-a denunțat pe Bădălău la DNA.

Redăm acuzațiile făcute publice ieri de procurorii DNA:

„BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:

-dare de mită, în formă continuată,

-trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Contactat de Digi24, finul lui Bădălău s-a delimitat de proaspătul arestat. E vorba despre Marian Mina, actualul președinte al PSD Giurgiu, care i-a cerut inclusiv demisia lui Bădălău din funcția pe care o deține la Curtea de Conturi.

Moderatoare: Îl cunoașteți mai bine decât noi pe Niculae Bădălău. Aveți o relație de rudenie cu acesta. Procurorii DNA vorbesc de faptul că primarii din Giurgiu și din Teleorman erau timorați de puterea pe care o are și nu ar fi putut să-i spună „nu” lui Niculae Bădălău când acesta le dădea șpagă ca să încheie cel mai probabil contracte cu firmele copiilor săi.

Marian Mina: Eu nu am auzit niciodată ca domnul Bădălău să facă presiuni asupra primarilor, decât cazul pe care îl cunoaștem cu toții. E o decizie a justiției și nu cred că poate fi comentată de către cineva. Așa cum știți, domnul Bădălău nu mai este membru al PSD de 2 ani și jumătate. Iar eu nu mai sunt în relații așa apropiate cu domnul Bădălău, de peste 2 ani. Cred că pentru a nu decredibiliza instituția Curții de Conturi trebuie să-și dea demisia, pentru a nu afecta imaginea acesteia, pentru că este un organ de control foarte puternic al statului român

Vedeți video de la 33:20:

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare