miercuri, mai 1, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVlad Gheorghe anunță că DNA-ul pădurilor va deveni realitate: "Hoții de lemne...

Vlad Gheorghe anunță că DNA-ul pădurilor va deveni realitate: „Hoții de lemne au zilele numărate”

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a anunțat astăzi că în Parlamentul European au fost aprobate propunerile sale de modificare a Directivei privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal care s-o înlocuiască pe actuala, în mod evident, depășită. El susține că voturile contra și abținerile ar fi venit din partea PNL, UDMR și grupurilor extremiste.

Despre DNA-ul pădurilor și Procurorul Verde European se discută deja de foarte mult timp, iar în mediul politic sunt numeroase poziții contrare, având în vedere lobby-ul puternic care se face pe linia exploatării, uneori abuzive, a mediului înconjurător. Una dintre veștile bune este că Procurorul Verde European va fi încadrat în Parchetul European, adică în subordinea Laurei Codruța Kovesi, prin extinderea atribuțiilor acestei instituții.

O altă veste bună este că și în România, DNA-ul pădurilor va deveni obligatoriu, așa că partidele care s-au opus până acum înființării acestei structuri nu vor mai putea veni cu argumente legate de imposibilitatea finanțării sau cu alte motive de amânare.

Despre consecințele acestui vot a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de socializare.

Parchetul European va putea folosi toate resursele la dispoziție pentru infracțiunile de mediu, inclusiv ceea ce ministerul Mediului de la noi tot spune că nu se poate – imaginile din satelit. Tăierile ilegale devin infracțiune, la fel și incendiile puse intenționat sau din neglijență. Infractorii vor plăti inclusiv costul asociat repunerii arealului distrus în forma inițială sau, dacă asta nu este posibil – daune în acel cuantum. Se confiscă nu doar bunurile obținute din infracțiune, ci și câștigurile asociate infracțiunilor. Responsabilitatea infracțiunilor nu va mai fi doar a companiei care încalcă legea, ci și pe ”persoană fizică” a directorului / CEO. Amenzile pentru companiile care încalcă legea vor fi de 10% din cifra de afaceri globală a companiei – asta o să usture rău! „, a punctat Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul din partea grupului Renew Europe anunță că, potrivit calendarului, în aprilie 2023 va fi votul final din Parlamentul European. El spune că nu are niciun fel de emoții cu privire la concretizarea acestor măsuri, de vreme ce în comisia PETI majoritatea a fost transpartinică, din toate grupurile politice. Însă acesta a dezvăluit și cine s-ar fi opus sau abținut în cadrul procesului de votare.

Voturi contra și abțineri – încă nu avem lista finală de vot, dar vă pot spune că au fost colegii de la EPP (PNL și UDMR) plus marii ”patrioți”, grupurile extremiste. Avem timp să punem presiune și să-i convingem care e adevăratul interes al României, nu?„, a mai scris europarlamentarul.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare