miercuri, martie 29, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăȘtiri InterneRaluca Prună consideră că e vina Bucureștiului pentru neîndeplinirea obiectivului aderării la...

Raluca Prună consideră că e vina Bucureștiului pentru neîndeplinirea obiectivului aderării la Schengen: „Negociem prost!”

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună consideră că responsabilitatea pentru neintrarea României în Spațiul Schengen o poartă clasa politică de la București care s-a perindat la putere de-a lungul anilor.

Chiar dacă România a îndeplinit ani în șir toate criteriile tehnice pentru aderare, Raluca Prună a ținut să menționeze că eșecul de ieri a fost cauzat de o capacitate deficitară de negociere a puterii de la București.

De asemenea, fostul ministru al Justiției a punctat că legarea îndeplinirii cerințelor din MCV de obiectivul aderării la Spațiul Schengen a reprezentat o greșeală a guvernărilor de la București, ce a fost comisă inclusiv de Executivul Cioloș din care a făcut parte.

„Despre Schengen în două cuvinte, o opinie strict personală care nu angajează pe nimeni altcineva.

Am pierdut pe mâna noastră – negociem prost. După ce tot prost am legat Schengen de MCV sub toate guvernele, inclusiv cel tehnocrat în care trebuia știut că Schengen nu are nimic de-a face cu MCV.

Acum desigur că putem bate câmpii transpartinic (musai drapați în tricolor și cu cartea de istorie sub braț deschisă la pagina cu apăratul Europei de turci). Putem deghizați așa, în retaliere, să interzicem prin lege schiatul în Austria, șnițelul vienez, valsul. Și dacă austriecii nu se sperie putem continua cu scoaterea în afara legii a ștrudelului și boicotarea outletului de lângă Viena. Nucleara e că putem interzice ascultatul de Mozart. După ce evident nu mai cumpărăm benzină de la OMV.

Dacă suntem serioși, ne uitam la cât de lamentabil negociem. Și ne reamintim că după BREXIT suntem a șasea țară că pondere în Consiliu. Și ne purtăm ca niște tolerați pentru că nu știm cum e cu negociatul și în general nu avem opinii, nici mandat de la București la lucrările din Consiliu unde în general România tace. Există master class despre negocieri, assertiveness și politică – și sunt on-line și costă cam cât un spor lunar de antenă, dacă cineva de la Externe e interesat. În fine, decuplarea de Bulgaria nu folosește nimănui – nu putem controla frontiera la Dunăre și e util în relații internaționale să nu antagonizezi vecinii.

E și mâine o zi, există viață și sub președinția suedeză – dar să meargă întâi negociatorii la Master Class”, a scris Raluca Prună pe Facebook.

Referitor la legarea MCV de Schengen, amintim că Ana Birchall, din postura de ministru delegat pentru Afaceri Europene, saluta în 2017 „mesajul explicit” transmis de un raport al Comisiei Europene cu privire la „distincția clară” între Mecanismul de Cooperare și Verificare și procesul de aderare la Schengen.

„Apreciem în mod deosebit faptul că în acest raport, pentru prima dată, se menționează explicit natura distinctă a MCV și necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale UE, cum ar fi de pildă aderarea la Spațiul Schengen sau fondurile structurale. Autoritățile române au subliniat în mod repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă din păcate operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Așadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincția clară între MCV și procesul de aderare la Schengen, pentru a elimina astfel orice posibilă ambiguitate privind menținerea unei interdependențe între cele două procese”, spunea Ana Birchall la acea vreme.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare