joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție împotriva confiscării tricolorului în interes de partid. Inițiatoarea petiției: "Drapelul național...

Petiție împotriva confiscării tricolorului în interes de partid. Inițiatoarea petiției: „Drapelul național nu poate fi instrumentat de către un partid ca fiind o achiziție proprie”

Se discută la nivel public de ceva vreme despre felul în care partidul AUR confiscă simbolurile naționale, drapelul fiind utilizat în scopuri politice la diverse manifestații sau acțiuni de protest, care au drept finalitate interesul electoral al partidului menționat. Acest lucru nu este firesc și nici legal, însă autoritățile statului nu au dorit să facă nimic în acest sens. Acum a fost inițiată o petiție publică prin care se li cere autorităților, respectiv Ministerului Administrației Publice, să ia măsurile stabilite de lege cu privire la suprapunerea valorilor unui partid extremist peste valorile naționale. 

Inițiatoarea petiției, Dana Hering, spune că, dacă va strânge peste 5000 de semnături va trimite petiția la Ministerul Administrației Publice și va cere oficial autorităților române să ia niște măsuri.

Dana Hering

Unul dintre primele gesturi care s-au intamplat la Revolutia din decembrie 1989 a fost decuparea stemei comuniste a RSR de pe steagul românesc. Nu știu cine a fost primul care a rupt stema din drapel, dar steagul prin care se vedea cerul a ramas pentru noi, cei care am trecut prin dictatura ceaușistă un simbol al libertății.

Revolutionarii de atunci, cei care au luptat și au murit pentru libertate au rupt pur si simplu simbolul comunist de pe tricolor pentru a se delimita de tot ceea ce stema reprezenta în acea perioadă: dictatură, opresiune și tiranie.

De mai bine de un an de zile ne uităm la așa-zisele proteste AUR în care niște indivizi flutură un steag tricolor cu stema unui partid, într-o agresivă campanie de imagine care are ca scop de a sugera că principiile AUR, oricare ar fi ele, ar fi ale tuturor. Este o tentativă de confiscare nepermisă a unui simbol național, unul care contează pentru toți cetățenii români nu doar pentru membrii sau susținătorii acestui partid extremist, unul care se face cunoscut îndeosebi prin agresivitate și violență.„, a declarat Dana Hering în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA.

Există numeroase imagini de la protestele AUR în care drapelului național îi este atașat logo-ul și denumirea partidului politic AUR, lucru evident, ilegal.

Trebuie să facem precizarea că arborarea drapelului României de altă formă, cu alte dimensiuni, alte modele şi cu altă intensitate a culorilor decât cele stabilite potrivit legii intră în sfera ilegalității.

De altfel inițiatoarea acestei petiții, care poate fi accesată și semnată AICI, susține că va trimite petiția și semnăturile la Ministerul Administrației Publice, pentru a fi luate niște măsuri legale ce întârzie de prea mult timp.

Nu înțeleg de ce li se permite din punct de vedere legal acest gest de a confisca simboluri românești în numele unor valori valabile doar pentru ei. Valoarea simbolică a tricolorului este universală pentru toți cetățenii români, oriunde s-ar afla și indiferent de orientarea politică pe care aceștia o au.

Drapelul național nu poate fi instrumentat de către un partid ca fiind o achiziție proprie și nici unui partid nu poate să i se permită modificarea acestuia în scop pur electoral. Partidele, organizațiile civice și cetățenii au obligația să folosească simbolurile naționale conform legilor în vigoare. Petiția cu semnăturile va fi trimisă Ministerului Administrației Publice, cel care prin lege are obligația de a stabili măsurile necesare în cazul constatării încălcării legislației în această privință.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare