vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticEuroparlamentarul Vlad Gheorghe cere înființarea unei Agenții Europene de Integritate

Europarlamentarul Vlad Gheorghe cere înființarea unei Agenții Europene de Integritate

Un caz recent de corupție în Parlamentul European l-a determinat pe europarlamentarul român Vlad Gheorghe să solicite Comisiei Europene înființarea unui nou instrument prin care să fie combătută sau măcar diminuată corupția la nivel înalt. Este vorba despre o Agenție Europeană de Integritate, care ar urma să devină un mecanism de control asupra oficialilor UE care încalcă regulile.

Totul după ce Eva Kaili, fosta vicepreşedintă a Parlamentului European a fost dusă în arest, alături de alte trei persoane în Belgia, după ce a fost prinsă în flagrant și la domiciliul acesteia anchetatorii au găsit sume foarte mari de bani. Pentru a preveni repetarea unor astfel de situații, europarlamentarul Vlad Gheorghe, din partea grupului Renew Europe, a propus Comisiei Europene înființarea acestui nou mecanism de control al oficialilor UE și de prevenire a actelor de corupție pe care aceștia le-ar putea comite.

Nu poți să lupți credibil împotriva corupției când tu ai corupție la tine acasă. Am cerut azi Comisiei Europene înființarea unei Agenții Europene de Integritate, ca să ne asigurăm că astfel de cazuri de corupție printre oficialii UE – precum cel al Evei Kaili în favoarea regimului din Qatar – să nu mai existe.

Am cerut declarații de avere și interese anuale ale europarlamentarilor și funcționarilor, iar această Agenție Europeană – fie organism de sine-stătător, fie departament în cadrul celor existente deja – ar trebui să verifice aceste declarații și să demareze anchetele unde este cazul. Evident, e nevoie de ridicarea imunității, confiscarea sumelor provenite din faptele de corupție și colaborare totală cu autoritățile naționale în aceste cazuri.

Ai luat mită și ai sacoșe cu bani acasă? la un moment dat îi pui în conturi, se văd, nu poți folosi sume mari în numerar. Dar ȘI mai important – dacă ai astfel de sisteme care au rol de prevenție, prin transparență – scade automat numărul celor care îndrăznesc să facă fapte de corupție.„, a argumentat europarlamentarul în social-media.

În acest moment, Vlad Gheorghe așteaptă un răspuns din partea Comisiei Europene și susține că, prin înființarea acestei Agenții, actele de corupție la nivel european ar putea fi diminuate considerabil.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare