vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDupă 9 ani, casa memorială a lui Marin Preda intră în patrimoniul...

După 9 ani, casa memorială a lui Marin Preda intră în patrimoniul public

Casa memorială a lui Marin Preda de la Siliștea Gumești a ajuns o ruină. Cumpărată în 2014 de Asociația Mișcarea de Rezistență Marius Tucă de la o nepoată a scriitorului, casa lui Marin Preda stă să se prăbușească. Lipsa de interes a proprietarilor în a o renova, dar și dezinteresul autorităților județene din județul Teleorman, prin renunțarea în 2013 la dreptul de preempțiune, a dus către dezintegrarea unui loc cu semnificație specială la nivel național. Abia acum, la 9 ani mai târziu, pentru că proprietarii acumulaseră datorii, casa lui Preda a fost pusă din nou în vânzare și Consiliul Județean Teleorman a decis să-și excercite, în sfârșit, dreptul de preempțiune.

În cursul zilei de 28 decembrie, Consiliul Județean Teleorman a adoptat proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea imobilului “Casa memorială Marin Preda”, reparându-se astfel o nedreptate uriașă adusă, în primul rând, memoriei marelui scriitor român.

Potrivit raportului de evaluare, valoarea cu care va fi cumpărată casa lui Marin Preda de județul Teleorman se ridică la aproximativ 30.000 de euro.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Teleorman, Raluca Fedeleș, istoria casei lui Marin Preda este una a dezinteresului autorităților județene, în primul rând, deși avem certitudinea că nici asociația lui Marius Tucă nu a făcut nimic în sensul reabilitării și nici nu a permis nimănui să se implice în această direcție.

Casa a fost vândută în anul 2013 de o rudă, cred că o nepoată, a lui Marin Preda către o asociație a lui Marius Tucă. La momentul 2013 s-a solicitat Consiliului Județean să-și exercite dreptul de preemțiune, Direcția de Cultură trimite preemptorilor adresă în care sunt întrebați dacă vor să-și exercite sau nu dreptul de preempțiune. Și la momentul 2013, Consiliul Județean Teleorman nu a vrut să-și exercite dreptul de preemțiune, adică n-a vrut să cumpere casa lui Marin Preda.

Și, ca atare, ruda lui Preda a vândut-o lui Tucă. Acum, Asociația care deținea imobilul a acumulat datorii la stat și Fiscul a scos la vânzare casa. Noi ne exercităm acum dreptul de preemțiune și cumpărăm imobilul de la Fisc, practic. În bugetul de anul viitor am prins bani pentru achiziția imobilului și pentru expertizarea casei, astfel încât să știm exact cum se va face recondiționarea casei. Planul nostru e să reabilităm casa în așa fel încât să-și câștige pe deplin statutul de casă memorială, intrând în circuitul turistic național.„, a declarat Raluca Fedeleș, vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman.

Aceasta spune că proiectul de hotărâre adoptat ieri în cadrul autorității județene este, în cele din urmă, un mod de a repara o uriașă nedreptate:

Mi s-a părut nedrept că acum 9 ani, când județul a avut posibilitatea să achiziționeze casa de la moștenitorii lui Marin Preda, nu s-a exercitat acest drept de preemțiune. În sensul acesta eu spun că acum s-a reparat o nedreptate.”

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare