joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneComisia de Etică a UBB s-a pronunțat cu privire la teza lui...

Comisia de Etică a UBB s-a pronunțat cu privire la teza lui Lucian Bode: „Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

Lovitură de grație pentru ministrul de Interne, Lucian Bode. Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai confirmă plagiatul în cazul tezei lui de doctorat. Verdictul vine la scurt timp după ce Bode a chemat în instanță Comisia de Etică a UBB pentru a o bloca în eventualitatea analizei suspiciunii de plagiat care plana asupra lucrării sale.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a publicat hotărârea luată după ce s-a autosesizat ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan, care arăta într-o anchetă de presă că cel puțin 18,5% din conținutul tezei de doctorat a ministrului de Interne era plagiată în mod cert. Specialiștii UBB au ieșit public și spun că analiza efectuată asupra lucrării confirmă că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.

Potrivit hotărârii, „în lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii.

Hotărârea arată și faptul că Bode a fost chemat să-și spună punctul de vedere și acesta susține în continuare că teza sa de doctorat nu conține „preluări neautorizate”.

Apreciez, cu regret, că articolul de presă asupra căruia m-ați invitat să prezint un punct de vedere nu are un caracter academic, fiind un demers fără relevanță științifică. Totuși, parcurgând conținutul acestuia, nu am identificat elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific. De altfel, la precedentele solicitări pe care mi le-ați adresat în data de 19 octombrie 2022, respectiv în data de 26 octombrie 2022 am răspuns punctual și detaliat tuturor aspectelor sesizate. În acest caz, față de hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 pronunțată de către Comisia de Etică a Universității Babeș -Bolyai, constat că nu au intervenit aspecte de noutate și, prin urmare, nu am la ce să răspund. Totodată, nu pot formula un punct de vedere asupra părerii personale a autoarei unor acuzații netemeinice și cu o certă motivație politică, formulate fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale și, cu atât mai puțin, în domeniul securității energetice și managementului resurselor. Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe.

Jurnalista Emilia Șercan spune totuși că măsurile luate de UBB împotriva lui Bode sunt foarte indulgente și că instituția se plaseaz, și de această dată, de partea plagiatorului.

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului. Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde. S-a raportat la „cazul Bode” în cheie politică mai mult decât etică.

Potrivit Comisiei de Etică a UBB, teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost analizată de profesorii dr. Corneliu Bjola și Alin Fumurescu, iar din partea Comisiei de Etică lucrarea a fost analizată și de prof.dr. Dacian Dragoș.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare