luni, aprilie 15, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneParlamentul European a votat înființarea unui tribunal pentru crimele de război ale...

Parlamentul European a votat înființarea unui tribunal pentru crimele de război ale rușilor în Ucraina

O rezoluție, printre ai cărei inițiatori se numără și europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, a fost votată de Parlamentul European cu 472 de voturi. Este vorba despre înființarea unui tribunal unde ar urma să fie judecați soldații ruși pentru crimele de pe teritoriul Ucrainei.

Cu 472 de voturi pentru, doar 19 împotrivă și 33 de abțineri, europarlamentarii au decis azi într-o rezoluție că liderii militari, politici și cei care au comis efectiv crime de război în Ucraina trebuie judecați și pedepsiți de o curte internațională.

Rezoluția votată la Strasbourg îndeamnă statele membre UE să sprijine înființarea unui astfel de tribunal și subliniază rolul important al acestuia pentru înfăptuirea justiției pentru poporul ucrainean, facilitarea cererii de despăgubiri și a procesului oricărei reconcilieri viitoare, precum și în descurajarea altor actori internaționali de a imita agresiunea ilegală a Rusiei.

Unul dintre inițiatorii rezoluției, Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR subliniază că rezoluția cere atât pedepsirea celor care au comis crime de război, crime împotriva umanității, genocid sau fapte asociate acestuia, cât și a liderilor militari și demnitarilor. Membru al grupului Renew Europe, Vlad Gheorghe este cel care a creat din prima zi de război cel mai mare grup de sprijin pentru refugiații ucraineni ajunși în România, Uniți pentru Ucraina.

UE trebuie să conducă această luptă împotriva impunității crimelor de război. Votul de astăzi este un mesaj puternic că Europa unită nu tolerează să rămână criminalii nepedepsiți și solidaritatea europenilor cu victimele agresiunii este totală”, subliniază și europarlamentarul lituanian Andrius Kubilius, coordonatorul rețelei United for Ukraine din Parlamentul European.

România a ratificat recent, în ianuarie 2022 amendamentele la articolul 8 al Statutului Curţii Penale Internaţionale, prin care se extinde definiția „crimei de război” atât în cazul conflictelor armate internaţionale, cât şi în cazul conflictelor armate cu caracter intern și este incriminată folosirea mai multor tipuri de arme în conflictele armate care nu au caracter internaţional (Legea nr. 3/2022 privind acceptarea amendamentelor adoptate la Kampala la 10 iunie 2010, la New York la 14 decembrie 2017 şi la Haga la 6 decembrie 2019 la articolul 8 al Statutului Curţii Penale Internaţionale, adoptat la Roma la 17 iulie 1998).

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare