vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAvocatul lui Cristi Danileț: "Este regretabil că un magistrat a trebuit să...

Avocatul lui Cristi Danileț: „Este regretabil că un magistrat a trebuit să lupte ani prin instanțe pentru a anula o decizie injustă a unui for profesional”

Judecătorul Cristi Danileț a mai câștigat un proces împotriva CSM. Astfel, în speța cu filmulețele postate pe Tik-Tok, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit acum definitiv că perioada în care a fost suspendat din poziția de judecător va fi recunoscută ca vechime în muncă.

Amintim faptul că cele două filmulețe „incriminatoare”, care au determinat excluderea lui Danileț din magistratră, îl aratau pe judecător în ipostaze non-conformiste, dar nu indecente sau de altă natură. Danileț a formulat atunci recurs, iar în decembrie 2022 lucrurile s-au clarificat de către ICCJ, care a decis că sancțiunea dată de CSM era greșită și au transformat-o în avertisment.

Acum, Înalta Curte a stabilit că perioada în care judecătorul a fost suspendat în mod abuziv se va calcula drept vechime în muncă.

Avocatul lui Cristi Danileț în acest proces, Dumitru Dobrev, s-a exprimat public în sensul în care mecanismele statului de drept pot fi ușor dereglate, acesta fiind motivul pentru care societatea trebuie să fie vigilentă. Tot el susține că e regretabilă această luptă pe care judecătorul trebuie s-o poarte pentru a-și recâștiga niște drepturi pe care le-a pierdut în urma unor decizii injuste.

„Judecătorul Cristi Danileţ a câștigat un nou proces cu CSM. L-am repezentat ca avocat pe Cristi Danileț într-unul dintre procesele cu CSM, în care a câștigat definitiv, prin decizia pronunțată azi. Prin aceasta, Cristi Danileț e repus în drepturi de ICCJ cu privire la vechimea în muncă.

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Cluj și a anulat hotărîrea CSM nr. 1537/14.12.2021 prin care se dispunea suspendarea acestuia din funcție începînd cu data de 13.12.2021. Ca o consecință, ICCJ i-a recunoscut reclamantului vechimea în muncă şi în magistratură pentru perioada în care a produs efecte hotărârea anulată.

Mă bucur că am reușit să contribui cu modestele mele mijloace la această mică victorie a normalității. Este regretabil că un magistrat a trebuit să lupte ani prin instanțe pentru a anula o decizie injustă a unui for profesional ce are ca misiune printre altele, tocmai apărarea imaginii profesionale a magistraților. Procesul încheiat azi arată cât de importante și delicate sunt mecanismele statului de drept și cât de prețios este să apărăm ce s-a câștigat cu greu în ultimul deceniu.„, a scris Dumitru Dobrev într-o postare pe social-media.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare