vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneGrupul Teraplast închide 2022 cu afaceri în creștere, dar cu un profit...

Grupul Teraplast închide 2022 cu afaceri în creștere, dar cu un profit în minus cu 64%

TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 711 milioane de lei, în creștere cu 16% față de anul anterior, potrivit raportului financiar publicat miercuri la Bursa de Valori București. Raportul conține rezultatele preliminare pentru 2022, cel mai bun an din istoria grupului.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanților, profitul net s-a diminuat la 15,4 milioane lei, în scădere cu 64% „Evoluția a fost determinată pe de o parte de costurile cu amortizarea, pe fondul creșterii bazei de active a Grupului în urma investițiilor mari realizate și, pe de altă parte, de creșterea ratelor dobânzilor la lei, ceea ce pentru Grup a însemnat o cheltuială suplimentară de 8,3 milioane lei în 2022 față de 2021„, arată reprezentanții.

EBITDA la nivel de Grup s-a situat la 52,7 milioane de lei, în scădere cu 29% față de rezultatul anului precedent. Potrivit raportului financiar, segmentul „Instalații & Reciclare” a generat circa 97% din EBITDA consolidat la nivelul Grupului, „pe fondul necesității unui timp sporit de ajungere la „breakeven” a unor investiții noi, menite sa diversifice portofoliul de business-uri al Grupului„.

Pentru 2023, grupul își propune o cifră de afaceri de 848 milioane de lei şi EBITDA de 75 milioane lei, în creştere cu 19%, respectiv 42%, continuând investițiile bugetate, în sumă de 102 milioane de lei. În perioada 2021-2022, compania a finalizat investiţii în valoare de 219 milioane de lei. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București din anul 2008, iar acțiunile sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russ

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare