marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOrganizatorii Balkan Offroad Rally, amendați cu 50.000 de lei pentru “concertul motoarelor”...

Organizatorii Balkan Offroad Rally, amendați cu 50.000 de lei pentru “concertul motoarelor” din situl Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului

După cum ne amintim, în luna septembrie a anului trecut, INVESTIGATORIA scria despre felul în care raliul internațional Balkan Offroad Rally s-a desfășurat în plină arie naturală protejată, cu acordul declarativ sau tacit, după caz, al autorităților locale și centrale. În urma sesizărilor făcute de persoane fizice care au simțit că nu e normal ca legile să se încalce cu atâta relaxare în România, Garda de Mediu a amendat, într-un final, pe organizatorii competiției cu 50.000 de lei.

Totul s-a petrecut la sfârșitul lunii septembrie chiar în interiorul sitului Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului, când SUV-uri 4×4, automobile tip ”Buggy”, ATV-uri și motociclete enduro au concertat vreme de aproximativ o săptămână în aria naturală, tulburând animalele care cresc acolo, substituind ciripitul păsărilor și lăsând în peisajul superb al zonei urme adânci de roți…

Amintim faptul că în aria protejată, legea stabilește că accesul neautorizat cu mijloace motorizate în afara drumurilor publice de pe suprafața ariilor naturale protejate este interzis, iar încălcarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 de lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice.

Alexandru Goța este activist de mediu, locuiește în zonă și a considerat că nu e firesc ca aria naturală protejată să devină teren pentru competiții sportive motorizate, așa că a făcut o sesizare la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Mureș.

Abia acum, în luna martie, Garda de Mediu a răspuns solicitării din 10 octombrie 2022 și a spus că sesizarea făcută a fost verificată, astfel că s-a aplicat o amendă contravențională Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), în calitatea ei de organizator al competiției Balkan Offroad Rally, conform Ordonanței de urgență nr.57 din iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, florei și faunei sălbatice.

Valoarea amenzii primite de organizatorii competiției se ridică la 50.000 de lei.

Răspunsul primit de Alexandru Goța în urma sesizării făcute la Garda de Mediu

Mai mult, în răspunsul primit de la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Mureș, comisarii de mediu spun  că, în urma solicitării și scandalului public generat de această poveste “a fost trasată ca măsură cu caracter obligatoriu interzicerea organizării de manifestări sportive, culturale sau tabere pe teritoriul ariei naturale protejate, fără acordul administratorului/custodelui  ariei naturale protejate.”

Desigur, amenda pare mică și tardivă, însă reacția autorităților în urma sesizărilor și presiunii publice făcute ca urmare a încălcării legislației în materie e important și stabilește un precedent. Astfel, de fiecare data când legea va fi încălcată, oamenii știu că dacă vor cere socoteală autorităților, e posibil ca măcar niște amenzi simbolice să le amintească celor care organizează competiții sportive în arii naturale protejate că încalcă legea. Și pe viitor poate vor fi mai atenți.

INVESTIGATORIA a arătat într-un articol faptul că Balkan Offroad Rally (o competiție internațională de motociclete, ATV-uri și alte “motoare”) s-a desfășurat în interiorul unei arii protejate, deși acest lucru este interzis prin lege.

Amintim, totuși, că primarul municipiului Sighișoara și-a asumat public responsabilitatea pentru felul în care se va desfășura competiția sportivă, el însuși scriind pe pagina sa de socializare că Primăria Sighișoara e partener al evenimentului. Ca atare, organizatorii au avut sprijinul nemijlocit al autorităților locale.

Amintim, de asemenea, că am contactat instituția care are în responsabilitate ariile naturale protejate din România și am pus câteva întrebări simple. Cea mai importantă dintre ele s-a referit la felul în care a decurs dialogul autorității centrale cu autoritățile locale și organizatorii evenimentului sportiv cu privire la felul în care avea să se desfășoare evenimentul și modul în care acel eveniment avea să respecte o arie naturală protejată.

Astfel, Agenția pentru Arii Naturale Protejate ne-a transmis pașii care au fost urmați în acest proces, menționând că la solicitarea președintelui ACS 4×4 Sighișoara, Marius Cezar, ANANP “ a răspuns organizatorilor că, deoarece traseele propuse traversează arii naturale protejate și se situează în afara drumurilor publice, nu poate fi emis avizul pentru desfășurarea competiției Balkan Offroad Rally 2022.”

Și astfel a avut loc un eveniment uriaș care a lăsat urme adânci în solul ariei protejate Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului, urme probate de noi cu fotografii ulterioare competiției care a avut loc în zonă.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare