vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAgent Green atrage atenția că la o mănăstire din Cheile Nerei se...

Agent Green atrage atenția că la o mănăstire din Cheile Nerei se realizează lucrări ilegale: ”Filmăm acuma biserici? Nu v-ați ales timpul potrivit. Io zic să veniți după post”.

Asociația de mediu Agent Green susține că la Mănăstirea Ortodoxă Călugăra de pe Valea Ciclovei într-o zonă cu multiplă protecție din județul Caraș-Severin se efectuează lucrări ilegale care afectează pădurea, râul și versanții. Totul se întâmplă în mijlocul Rezervației Naturale Valea Ciclovei – Ilidia din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița care se suprapune cu arii protejate Natura 2000 de interes european (Situl de Importanță Comunitară și Situl de Protecție Avifaunistică Cheile Nerei-Beușnița).

Intervențiile au afectat semnificativ pârâul și pădurile seculare aflate în fond forestier proprietate publică a statului și încadrate la categoria T1, adică strictă protecție. Practic, acestea au fost îngropate în zeci de tone de moloz”, a spus Dan-Cătălin Turiga, inginer silvic și investigator Agent Green.

Investigatorii Agent Green au analizat documentele existente și au descoperit că reprezentanții Mănăstirii Călugăra și-au extins proprietatea unind două enclave care erau izolate și întrerupte de păduri aflate în proprietatea statului.

Extinderea și realizarea lucrărilor s-a făcut în mod abuziv.

Echipa Agent Green s-a deplasat rând pe rând la autoritățile relevante pentru a chestiona legalitatea lucrărilor de demolare și construcții.

La Direcția Silvică RNP Romsilva a județului Caraș Severin (DS CS) care administrează pădurile statului nu se cunoaște acest abuz.

Înseamnă că au intrat în fondul forestier. Ar fi trebuit făcute toate demersurile pentru scoaterea din fondul forestier temporar sau definitiv. Nu am cunoștință ca această procedură să fi fost urmată”, a declarat Ion Tabugan, directorul DS CS. Dar Olariu Ioan, șeful Ocolului Silvic Oravița susține că cele două enclave ale bisericii s-au unit din pix în 2018: ”S-a luat hotărârea să se unească cele două enclave. Măsurătorile dinainte nu erau exacte.

Nici la Primăria Oravița care este responsabilă cu acordarea autorizațiilor de demolare și construcție nu se știe prea mult despre subiect. Iar reacțiile au fost de-a dreptul stranii.

Sașa Ocanovici, consilier al primarului și purtător de cuvânt, a ripostat ferm: ”Filmăm acuma biserici? Nu v-ați ales timpul potrivit. Io zic să veniți după post”.

Coman Constantin, arhitectul primăriei a fost singura persoană chestionată care a admis că ”Nu există autorizație de construcție sau demolare. Au încercat inclusiv un PUZ”.

Cei de la Garda de Mediu nu știu, evident, nimic despre ce se întâmplă la mănăstire. Blujdea Remus, Comisar Șef Garda de Mediu Caraș Severin a spus investigatorilor Agent Green că abia acum au aflat de situație.

Nicio instituție nu ne-a sesizat până acum. Poate e prea proaspăt. O să luăm autoritățile locale și o să mergem acolo împreună să constatăm. Partea de agresiuni asupra mediului o să o verificăm noi”.

Gheorghe Cipu, șef pază Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița a explicat deschis că: ”Nu au primit avizul parcului pentru construcția nouă. Am fost pe acolo. Nu i-am sancționat. Le-am zis să adune gunoaiele că arată rău.”

Inginerul parcului, Galcan Mile-Slavisa a vizionat filmări cu abuzul și a declarat că ”dacă e real, atunci cine a făcut treaba asta suportă consecințele”. După care s-a răzgândit și a spus că: ”Domnu director a aflat că sunteți aicea. Circulă informația foarte repede la noi, să știți. Nu am văzut nici fotografii, nici filumulețe. Nu vreți să programăm mai bine o întâlnire? Că ne-ați luat așa… nu pe nepregătite, dar e hodoronc tronc. Vă jucați cu psihicul meu”.

Cazul Călugăra este emblematic pentru complicitatea autorităților la săvârșirea abuzurilor asupra naturii. DNA-ul trebuie să intre tare în ei pentru a-i pune pe treabă pentru că aici e vorba de parcurile naționale, tezaurul natural care acoperă doar 1% din suprafața țării”, a încheiat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare