Florin Iordache a devenit președinte al Consiliului Legislativ în luna noiembrie a anului 2020. Fostul inginer al Fabricii de Mobilă din Caracal, transformat de PSD în ministru al Justiției, a reușit cumva să-și mențină rangul de ministru, deși parlamentul l-ar fi putut revoca fără probleme în acești ani.
Pentru cei care nu știu, Consiliul Legislativ și-a început activitatea la 1 aprilie 1996, ca organ consultativ de specialitate al Parlamentului, înfiinţat în temeiul art. 79 al Constituţiei din 1991 şi având ca principale atribuţii avizarea proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României.
De-a lungul vremii, unii s-au întrebat de ce revocarea lui Iordache nu s-a produs niciodată, deși era posibilă, însă în zilele noastre lucrurile par mult mai clare. În Comisia Juridică a Camerei Deputaților, PSD, PNL și UDMR au votat pentru menținerea acestuia în poziția de președinte al Consiliului legislativ, consfințind un lucru pe care mulți îl bănuiau.
„Oamenii care au venit cu OUG 13 sunt și azi în funcții. Mai mult, sunt recompensați în fiecare zi. Florin Iordache a ajuns la Consiliul Legislativ, iar acum i s-a prelungit mandatul încă 5 ani sigur, cu posibilitatea unor alți 5 ani. Sorin Grindeanu este ministrul Transporturilor, unul din liderii PSD. Ne arată în fiecare zi dispreț. Ne spun în fiecare zi că protestele a sute de mii de români nu au contat. Ne sfidează zilnic. Dar vine și ziua decontului, în 2024. USR îl va revoca pe Florin Iordache de la Consiliul Legislativ imediat ce vom avea majoritate”, a anunțat astăzi Silviu Dehelean, deputat USR și membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.
Garanția rămânerii în funcția de președinte al CL a fost introdusă pentru Florin Iordache într-un proiect PSD (https://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20626), care a primit raport favorabil în ședința de luni seara a Comisiei juridice din Camera Deputaților.
USR a propus ca mandatele în curs ale președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secție să înceteze în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii, fără posibilitatea reînnoirii, în condițiile în care actuala conducere a CL a fost instaurată de PSD-PNL-UDMR în urmă cu aproape 3 ani. Amendamentul USR a fost respins prin votul majorității PSD-PNL-UDMR din Comisia juridică.
Prin urmare, mandatul lui Florin Iordache și mandatele actualilor președinți de secție vor înceta la 5 ani după ce legea intră în vigoare. În plus, există posibilitatea reînnoirii mandatelor, ceea ce înseamnă că părintele OUG 13 are șanse sporite să rămână la șefia Consiliului Legislativ în următorii 10 ani, susține USR printr-un comunicat de presă.