joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEuroparlamentarul Nicu Ștefănuță a inaugurat "Colțul Cioran" în noul său cabinet: 100...

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a inaugurat „Colțul Cioran” în noul său cabinet: 100 de volume și obiecte care amintesc de filosof stau la dispoziția tinerilor din Sibiu

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a inaugurat în această săptămână noul său cabinet din Sibiu. Însă locul are o semnificație specială pentru că el va servi elevilor și studenților care doresc să studieze sau să se întâlnească pentru a dezbate oportunități europene. Mai mult, el este și locul unde curioșii pot găsi "Colțul Cioran". 100 de volume și obiecte legate de viața și memoria filosofului Emil Cioran se află acum în incinta cabinetului europarlamentar și stau la dispoziția tinerilor din Sibiu.

Noul sediu, denumit SibEU Youth Hub, adăpostește de acum înainte și memoria lui Emil Cioran, născut, după cum știm cu toții, la Rășinari în județul Sibiu.

Cioran a urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu până la 17 ani, când a plecat să aprofundeze filosofia la Universitatea București, devenind coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade. Și pentru că Sibiul este atât de strâns legat de memoria lui Emil Cioran, europarlamentarul și-a dorit să ofere tinerilor din Sibiu un loc în care să se poată întâlni cu opera și viața lui Emil Cioran.

Volume, scrisori, fotografii și obiecte care amintesc de viața și creația filosofului român au fost organizate în noul cabinet al lui Nicu Ștefănuță sub forma așa-numitului „Colț Cioran”. Și este doar începutul.

Mi-am dorit ca acest birou să fie un omagiu adus lui Emil Cioran la el acasă”, a spus Nicu Ștefănuță la inaugurarea acestui loc special. Și momentul a fost ales special, în apropierea datei de 8 aprilie, care este data nașterii lui Emil Cioran, în debutul Festivalului Zilele lui Cioran – de la Rășinari la Paris.

Faptul că în Sibiu nu există un spațiu dedicat lui Emil Cioran este, pentru noi, ca oraș, o rușine care trebuia corectată. De aceea mi-am dorit de la început de mandat ca Emil Cioran, care este sibianul cel mai cunoscut din lumea asta, n-o poate nega nimeni, să aibă un spațiu, o casă, la el acasă. Pentru că vin turiști din toată lumea, care îl cunosc pe Cioran și nu era normal ca, chiar la el acasă, să nu găsească un loc în care să se poată întâlni cu Cioran„, și-a explicat Nicu Ștefănuță demersul.

Renovarea spațiului în care s-a realizat acest birou special a durat aproape șase luni, iar de acum înainte, cei care vor dori să afle informații despre Emil Cioran pot vizita nu doar casa lui natală de la Rășinari, ci și acest Colț al lui Cioran din centrul Sibiului, care e un pas important în sensul conservării memoriei marelui filosof.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare