vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSituație halucinantă în Teleorman: prefectul Haralambie Epure a furnizat unui escroc care...

Situație halucinantă în Teleorman: prefectul Haralambie Epure a furnizat unui escroc care s-a prezentat a fi secretarul general al Guvernului contactele fermierilor din județ. Forța Dreptei îi cere demisia

Metoda “Accidentul” se mută acum în mediul instituțional, evident, cu altă strategie. A aflat-o pe pielea lui prefectul județului Teleorman, Haralambie Epure, care a furnizat unui individ informații personale ale fermierilor din județ, mai precis contactele telefonice, doar pentru că acesta pretindea că este Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului. Individul a folosit contactele primite de la prefect și le-a solicitat fermierilor bani pentru un copil bolnav.

Prefectul județului Teleorman, Halambie Epure, a căzut în plasa unui individ care s-a prezentat a fi drept Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, și i-a cerut contactele mai multor fermieri, pentru a-i stoarce de bani.

Ulterior, individul a sunat fermierii respectivi și i-a invitat la discuții la Palatul Victoria, nu înainte de a le solicita un sprijin financiar pentru ajutorarea copilului său. Câțiva dintre fermieri au căzut în această plasă, iar prefectul județului Teleorman a devenit, fără voia lui, parte din infracțiune.

Acesta a recunoscut faptul că nu a verificat cine i-a solicitat  respectivele informații cu caracter personal și spune că a crezut că cel de la capătul firului e secretarul general al Guvernului, doar pentru că „omul a fost destul de protocolar”. Regulile instituționale, însă, sunt altele. Și, indiferent dacă cel de la căpătul firului pare sau nu credibil, informațiile cu caracter personal nu se transmit oricum.

Potrivit legii, date cu caracter personal înseamnă orice informaţii privind o persoană fizică identificată sau identificabilă. O persoană fizică identificabilă este o persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în special prin referire la un element de identificare, cum ar fi un nume, un număr de identificare, date de localizare, un identificator online, sau la unul sau mai multe elemente specifice, proprii identităţii sale fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Orice operațiune sau set de operațiuni care vizează date personale sau seturi de date cu caracter personal, indiferent dacă sunt sau nu sunt realizate prin mijloace automate, cum ar fi: colectarea, înregistrarea, organizarea, structurarea, stocarea, adaptarea, modificarea, recuperarea, divulgarea prin transmitere, diseminare sau punerea la dispoziție prin alt mod, alinierea sau combinarea, restricționarea, ștergerea sau distrugerea acestora implică în mod obligatoriu consimțământul persoanei vizate.

Lucrurile aceastea sunt publice și trebuie să fie cunoscute de toată lumea, însă cu atât mai mult de cineva care este prefect, adică se ocupă cu felul în care legile, normele și regulamentele sunt aplicate în unitațile administrativ-teritoriale pe care le are în subordine.

Tocmai din acest motiv, Partidul Forța Dreptei Teleorman solicită acum de urgență demiterea lui Haralambie Epure, pe care îl declară complice al persoanei care a încercat și chiar a reușit în câteva dintre cazuri să escrocheze fermieri din județ.

Având în vedere episodul relatat în presa centrală, în care un individ și-a însușit identitatea Secretarului General al Guvernului și a încercat să determine anumiți fermieri din Teleorman să doneze sume de bani, precum și rolul jucat în această escrocherie de către Epure Haralambie, prefectul județului Teleorman, solicităm domnului Nicolae Ciucă, prim-ministrul Guvernului României, să îl demită de urgență pe prefectul județului Teleorman. Faptele prezentate conduc, în mod clar, la concluzia că această acțiune penală a beneficiat din plin de aportul domnului prefect, iar instituțiile statului trebuie să ancheteze această complicitate.

Prostia poate fi o circumstanță atenuantă, dar nu scutește pe nimeni de răspunderea în fața legii. Îl sfătuim, cu toată condescendența, pe domnul prefect să se retragă și să își continue activitatea la cabinetul veterinar, activitate care ii poate aduce cu adevărat o serie de satisfacții. Omul care trebuie să scoată județul din eventuale crize, care are misiunea implementării politicilor guvernului în Teleorman și care ar trebui să coordoneze activitatea instituțiilor deconcentrate, se lasă prostit de infractori mărunți, crezând că Marian Neacșu ar suna la secretariatul prefecturii, când are vreo zece alte metode înainte, una dintre ele fiind un telefon către colegul său de partid Adrian Gâdea.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Forța Dreptei.

INVESTIGATORIA l-a contactat pe prefectul județului Teleorman, Haralambie Epure, și acesta a mărturisit că a fost sunat pe telefonul instituției, așa că nu a bănuit nicio secundă că telefonul n-ar fi de la secretarul general al Guvernului. El spune că au mai fost și alte tentative de acest fel în alte instituții din țară.

Am fost sunat la secretariat, secretara mi-a făcut legătura și mi-a spus că mă caută secretarul general al Guvernului, domnul Neacșu. Omul mi-a vorbit instituțional, m-a întrebat care sunt problemele în județ. Din vorbă în vorbă, mă întreabă de problemele din agricultură. I-am spus că prețul cerealelor a scăzut, că oamenii se confruntă cu probleme. Și mi-a zis că vrea să vorbească cu niște agricultori și i-am enumerat câțiva mai mari. Asta a fost discuția. Eu între timp i-am înștiințat pe agricultorii menționați că vor fi sunați. Și i-a sunat și eu nu mai știu ce s-a întâmplat.

Din ce am înțeles, imediat ce am sesizat problema la IPJ, se pare că se mai folosise numele domnului secretar general al Guvernului, erau deja făcute plângeri în alte părți, dar eu am și declarație în sensul ăsta. I-am dat două contacte ale agricultorilor, n-a fost sunat decât unul singur, care i-a și dat bani, din ce am înțeles. Am anunțat imediat organele abilitate, am și dat declarație, așa am aflat că s-a mai sunat și la alte instituții din alte județe, invocându-se același nume al domnului Neacșu.”

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare