vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAniversarea unui deceniu de la deschiderea American Corner Bucharest. Ministrul Romașcanu: “Sunt...

Aniversarea unui deceniu de la deschiderea American Corner Bucharest. Ministrul Romașcanu: “Sunt foarte optimist în privința faptului că noi am putea într-o bună zi să aducem la viață ideea de a exista un fond cultural mutual între România și SUA”

Pe data de 17 mai a avut loc evenimentul ce marchează aniversarea primului deceniu de la deschiderea American Corner Bucharest la Biblioteca Națională a României. Acest Centru de resurse și informare a fost inaugurat în anul 2013, în urma parteneriatului încheiat între Ambasada Statelor Unite la București și Biblioteca Națională a României. Evenimentul a beneficiat de participarea Ambasadorului Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, cunoscută pentru eforturile ei de a deschide cât mai multe “spații americane” în România, din dorința construirii de punți culturale și relaționale între români și americani.

Programul American Corners a debutat în anul 2005 în România, iar în prezent există zece astfel de spații la Bacău, Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș. Acestea fac parte dintr-o rețea globală de peste 700 de “spații americane” în peste 150 de țări.

American Corner Bucharest a fost al nouălea centru de informare şi resurse American Corner, deschis în România, la Biblioteca Naţională.

Cu prilejul acestei aniversări importante, Biblioteca Naţională a României a găzduit şi două expoziţii: „Visual Power: 21st Century Native American Artists/Intellectuals”, care ilustrează contribuţia amerindienilor la dezvoltarea societăţii americane, şi „America 24/7”, un proiect al autorului şi editorului american David Eliot Cohen şi al fotografului Rick Smolan, ce prezintă „diversitatea Americii autentice”.

La eveniment au participat Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, care a amintit cu această ocazie și de unde vine atașamentul sau personal pentru proiectul American Corners în România, dar a vorbit și despre sensul conceptului și aplicarea lui practică:

Sunt câteva lucruri  care mă fac mândră de rețeaua noastră incredibilă de 10 American Cornere și de munca pe care ele o fac în fiecare zi pentru a susține legăturile noastre bilaterale și pentru a împărtăși oportunități cu prietenii noștri din această țară. Noi spunem acestei rețele American Spaces, prin care ne asigurăm ca românii să aibă informații corecte despre Statele Unite. Informațiile se extind pe o vastă gamă de subiecte, precum oportunități de studiu, istorie, lireratură, cultură și orice alt subiect de interes, de la combaterea antisemitismului până la identificarea și lupta împotriva dezinformării sau chiar până la subiecte mai plăcute, de exemplu, ai putea să treci pe la un American Corner pentru a planifica o excursie în parcurile naționale minunate ale Americii sau să aprofundezi literatură americană sau doar ca să afli unde poți găsi un burger bun în Los Angeles. După cum știți, legătura mea cu rețeaua American Corner din România are o istorie destul de veche. Când am ajuns în România în vara lui 2005 existau două astfel de American Corners. În următorii trei ani am călătorit prin România să ajut la deschiderea a încă șase astfel de spații. Când am plecat, în 2008, exista deja o rețea de 8 American Corners în toată România. (….)

La aniversare a luat parte și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a exprimat o idee îndrăzneață chiar în anul aniversării celor 25 de ani de parteneriat strategic România – SUA: posibilitatea înființării unui fond mutual cultural România -SUA.

Cultura este cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, pentru că-i ajută pe oamenii care practică diplomația tradițională să-și facă treaba mai ușor. Și suntem norocoși s-o avem acum în România pe doamna ambasadador Kavalec, care este foarte apropiată de mediul cultural și de fenomenele culturale și sunt sigur că împreună putem face multe lucruri în domeniul cultural. Avem mulți români care locuiesc în Statele Unite, așa că ambele noastre culturi au posibilitatea de a circula între SUA și România. Vreau de asemenea să menționez  că sunt foarte optimist în privința faptului că noi am putea într-o bună zi să aducem la viață ideea de a exista un fond cultural mutual între România și SUA.

Evenimentul a fost condimentat de recitaluri muzicale susținute de tineri talentați ai Teatrului Muzical Ambasadorii.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare