vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Vești bune la BVB

PUNCTE-CHEIE: Vești bune la BVB

Vești bune pentru investitori la Bursa de Valori București - Hidroelectrica și-a anunțat intenția de listare, un pas important în sectorul energiei și în piața de capital românească. În rest, investițiile imobiliare au crescut în primul trimestru, Superbet anunță fondarea unei noi companii în cadrul grupului și Aeroportul Braşov-Ghimbav va opera curse internaţionale.

Săptămâna 5-9 iunie a fost activă în mediul de business, mai ales datorită anunțului Hidroelectrica. Unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, Hidroelectrica, și-a anunțat intenţia de listare pe Bursa de Valori Bucureşti. ”Hidroelectrica SA, principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile şi unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunţă astăzi intenţia Fondului Proprietatea, un fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente. Societatea intenţionează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, arată compania.

Vești bune și din domeniul transport și soluții logistice – Gebrüder Weiss România a început construirea unui nou terminal logistic amplasat în Sud-Estul Capitalei, în Popeşti Leordeni. Compania a achiziţionat în acest sens un teren cu o suprafaţă totală de 70.000 mp şi va derula o investiţie de 20 de milioane de euro. “Dezvoltarea constantă a ultimilor ani şi nevoia de a veni în întâmpinarea clienţilor noştri au contribuit la decizia de a realiza noua investiţie. Am ales zona Popeşti Leordeni, în Sud-Estul Bucureştiului, deoarece vom fi în vecinătatea autostrăzii A2 şi viitorului inel de centură al Bucureştiului A0, beneficiind astfel de infrastructura locală. În plus, prin inaugurarea noului hub, ne vom creşte capacitatea de depozitare, ceea ce se va traduce, în cele din urmă, în diversificarea portofoliului şi a numărului de clienţi”, a declarat Viorel Leca, director general al Gebrüder Weiss România.

În domeniul imobiliar, primul trimestru din 2023 s-a încheiat cu investiţii în valoare totală de 120 milioane de euro în România, aproape dublu faţă de primele trei luni din 2022. Tranzacțiile în segmentul industrial şi logistic reprezintă aproximativ 50% din volum, iar cele din segmentul birourilor circa 40%, arată un raport al Colliers.

În continuare, compania românească Superbet, liderul industriei de pariuri sportive din România, a decis unirea departamentelor de tehnologie cu companiile croate de tehnologie Axilis şi Superology, achiziţionate de grup în 2019, precum şi cu compania belgiană Napoleon Sports & Casino, cumpărată în 2021. În urma fuziunii, grupul crează compania Happening, cu o echipă de peste 500 de angajaţi în birourile din Bucureşti, Zagreb şi Londra. 

Compania Antibiotice Iaşi va investi aproximativ 14 milioane de lei în panouri fotovoltaice, proiect ce va asigura peste un sfert din necesarul de energie electrică al societăţii. Compania a obţinut o finanţare nerambursabilă de 4 milioane de lei pentru construcţia unei capacităţi de producţie de 2,5 MWh a energiei electrice prin sistem fotovoltaic, acordată de Ministerul Energiei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Investiţia totală în acest proiect este estimată la 13,77 milioane de lei, diferenţa urmând a fi asigurată din fondurile proprii ale companiei.

La Brașov, săptămâna trecută, a fost semnat Ordinul de ministru prin care Aeroportul Braşov-Ghimbav va opera curse internaţionale, de la mijlocul lunii iunie. „Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale! Am semnat astăzi Ordinul de Ministru prin care Aeroportul Braşov-Ghimbav, aflat în coordonarea Consiliului Judeţean Braşov, a fost certificat ca aeroport internaţional şi va putea opera curse externe de la mijlocul lunii iunie”, a scris Sorin Grindeanu, marţi pe Facebook. 

În aceeași zi, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat noi investiţii în infrastructura energetică, proiecte ce vizează modernizarea şi extinderea unor instalaţii din Sibiu şi Oradea.  Primul proiect este reprezentat de Staţia de transformare 110/20kv Sibiu Vest, municipiul Sibiu, în valoare de 70,3 milioane de lei inclusiv TVA; cel de-a doilea proiect vizează modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrica 110kV in zona staţiilor electrice de transformare Centru- Aeroport-Ioşia-Mecanica – municipiul Oradea. Valoarea totală a proiectului se ridică la 201,9 milioane de lei inclusiv TVA. Pentru cel de-al treilea proiect, Subsistem de gestiune a datelor activelor – etapa II, beneficiarul este Distribuţie Energie Electrică România S.A, iar valoarea totală a Proiectului este de 85,4 milioane de lei inclusiv TVA.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare