sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Mari schimbări

PUNCTE-CHEIE: Mari schimbări

Săptămâna 12-18 iunie a fost marcată de momente cheie și decizii ce vor impacta economia românească pe termen lung: Guvernul Ciolacu s-a instalat săptămâna trecută la Palatul Victoria, cu o nouă structură și agenda stabilită, OMV Petrom a descoperit noi resurse de țiței și gaze naturale în România, iar Transgaz a semnat cu Kalyon Insaat Sanayi din Turcia contractul de execuție a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podişor.

O săptămâna agitată pentru politica și ecomonia românească, marcată de suspendarea grevei în educație și instalarea noului executiv, potrivit rotativei guvernamentale. Guvernul a aprobat joi, prin ordonanţă de urgenţă, o nouă structură – printre modificări este prevăzută reorganizarea Ministerului Economiei și desființarea Ministerului Sportului. Vezi aici componența Guvernului Ciolacu. 

Indiferent de schimbările politice, business-ul merge mai departe, iar multinaționalele își păstrează strategia. OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunțat că a descoperit noi resurse de țiței și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României. Potrivit companiei, cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, iar forajul de explorare și testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 – aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro. 

Regina Maria a anunțat luni preluarea pachetului majoritar, de 51%, în cadrul companiei românești Clinicile Dentare Dr. Leahu, prezentă în 13 oraşe din ţară, cu 169 de cabinete, în 19 clinici. Urmare a tranzacției, fondul de private equity Morphosis Capital iese din acţionariatul furnizorului de servicii stomatologice, la trei ani de la investiţia din 2020.

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea prin care Complexul Energetic Oltenia şi Alro vor să înființeze o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural (CCGT) la Işalniţa, în judeţul Dolj, cu o capacitate de 850 MW. Centrala va furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând cu 2026. Proiectul mai prevede  și construirea a două centrale pe gaze şi a 8 parcuri fotovoltaice.

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a semnat cu Kalyon Insaat Sanayi din Turcia contractul de execuție a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podişor. Proiectul se ridică la o valoare de 500 milioane euro. Proiectul gazoductului Tuzla– Podișor presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale, pe o lungime de 308,3 km, legătură între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu. 

În antreprenoriatul românesc, Carmistin, grup care include peste 20 de com­panii active în producţia de carne de pui, porc, vită şi în agricultură, a investit 8 milioane euro în cea mai mare fermă de creştere a păsărilor din judeţul Olt, în localitatea Potcoava. Noua unitate de producţie va fi integrată în viitoarea platformă de creştere păsări pe care compania o  dezvoltă în zonă, arată ZF

Într-un final, CON-A Operations a câştigat licitaţia pentru construcția și echiparea medicală a noului Spital Judeţean Sibiu, proiect în valoare de peste 428 de milioane de euro. Compania din Sibiu are experiență în investiţii în infrastructura medicală, însă este cunoscută mai ales pentru Cluj Arena şi Stadionul Municipal Sibiu, recent inaugurat. ”Noul Spital Judeţean de Urgenţă Sibiu este cea mai dorită investiţie a sibienilor, lucru confirmat atât de un sondaj al Băncii Mondiale, cât şi de starea generală a infrastructurii spitaliceşti pe care o administrăm. Deşi reabilităm, modernizăm şi dotăm în permanenţă actualele clădiri, majoritatea construite pe vremea Imperiului Austro-Ungar, judeţul Sibiu are nevoie de un spital nou, proiectat conform nevoilor actuale ale pacienţilor şi ale medicilor”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare