joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneTendințele politice la nivelul Uniunii Europene, din perspectiva profesorului Simon Hix de...

Tendințele politice la nivelul Uniunii Europene, din perspectiva profesorului Simon Hix de la Institutul Universitar European din Florența: “Perspectiva privind prezența la vot pare negativă”

Cel mai recent webinar pe marginea viitorului Uniunii Europene l-a adus alături de CEO-ul Eumatrix, Doru Frânțescu, pe profesorul Simon Hix de la Institutul Universitar European din Florența. Atât starea Uniunii în anul 2023, cât și perspectiva alegerilor europarlamentare din 2024, au constituit teme de interes, discutate în cadrul conferinței. Iar cu privire la alegerile din 2024, tendințele actuale arată că vom avea alegeri europarlamentare cu o prezență scăzută, poate chiar mai scăzută decât în anii precedenți, la nivelul statelor membre.

În privința situației actuale a Uniunii Europene, datele Eurobarometrului arată că nivelul de sprijin pentru UE a rămas stabil în ultimul deceniu, în ciuda numeroaselor crize cu care s-a confruntat Uniunea (migrație, Brexit, Covid, războiul din Ucraina). Nu la nivelul tuturor statelor membre, însă. De pildă, în statele din Centrul și Estul Europei se constată o scădere a sprijinului pentru UE în ultimii ani, iar populația tinde să urmeze acest trend.

Potrivit profesorului Simon Hix, criza refugiaților a fost un moment cheie în stabilirea acestei noi linii de falie, deoarece a catalizat nemulțumirea statelor din centrul și estul european față de politicile nepopulare care sunt aparent „impuse” de statele membre mai mari. De asemenea, este important de menționat că percepția UE s-a îmbunătățit în Spania și, cel mai recent, în Italia, deoarece criticile legate de abordarea anterioară a UE față de criza zonei euro au dispărut treptat.

În privința alegerilor din 2024, specialiștii EUmatrix, dar și profesorul Simon Hix consideră că e de așteptat o creștere a fragmentării și polarizării după alegerile europarlamentare din 2024. Cu alte cuvinte, luarea deciziilor va deveni mai dificilă în următorul Parlament European, deoarece ar fi nevoie de un număr tot mai mare de forțe politice pentru a forma majorități.

Este important că polarizarea din următorul Parlament ar putea fi exacerbată de creșterea divergenței de reglementare între cele mai mari două grupuri, grupul PPE și grupul S&D.

Perspectiva privind prezența la vot pare negativă, spune profesorul Hix. El susține că există o lipsă de propuneri inovatoare (de exemplu, promovarea votului prin aplicații sau noi instrumente digitale) pentru creșterea prezenței la vot în special în rândul tinerilor.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare