În privința situației actuale a Uniunii Europene, datele Eurobarometrului arată că nivelul de sprijin pentru UE a rămas stabil în ultimul deceniu, în ciuda numeroaselor crize cu care s-a confruntat Uniunea (migrație, Brexit, Covid, războiul din Ucraina). Nu la nivelul tuturor statelor membre, însă. De pildă, în statele din Centrul și Estul Europei se constată o scădere a sprijinului pentru UE în ultimii ani, iar populația tinde să urmeze acest trend.
Potrivit profesorului Simon Hix, criza refugiaților a fost un moment cheie în stabilirea acestei noi linii de falie, deoarece a catalizat nemulțumirea statelor din centrul și estul european față de politicile nepopulare care sunt aparent „impuse” de statele membre mai mari. De asemenea, este important de menționat că percepția UE s-a îmbunătățit în Spania și, cel mai recent, în Italia, deoarece criticile legate de abordarea anterioară a UE față de criza zonei euro au dispărut treptat.
În privința alegerilor din 2024, specialiștii EUmatrix, dar și profesorul Simon Hix consideră că e de așteptat o creștere a fragmentării și polarizării după alegerile europarlamentare din 2024. Cu alte cuvinte, luarea deciziilor va deveni mai dificilă în următorul Parlament European, deoarece ar fi nevoie de un număr tot mai mare de forțe politice pentru a forma majorități.
Este important că polarizarea din următorul Parlament ar putea fi exacerbată de creșterea divergenței de reglementare între cele mai mari două grupuri, grupul PPE și grupul S&D.
Perspectiva privind prezența la vot pare negativă, spune profesorul Hix. El susține că există o lipsă de propuneri inovatoare (de exemplu, promovarea votului prin aplicații sau noi instrumente digitale) pentru creșterea prezenței la vot în special în rândul tinerilor.