vineri, mai 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneProtest civic pentru protejarea spațiilor verzi ale Bucureștiului: "Mafia imobiliară este foarte...

Protest civic pentru protejarea spațiilor verzi ale Bucureștiului: „Mafia imobiliară este foarte grăbită, amendamentele ei sunt adoptate de PSD și, probabil, vor fi votate și de alte partide”

Un protest civic va avea loc astăzi în Piața Victoriei, pentru că parlamentarii români PSD și-ar fi dat mâna cu dezvoltatorii imobiliari, punând astfel în pericol puținele spații verzi rămase la dispoziția bucureștenilor. Practic, spun activiștii de la Eco-Civica, dacă noul Cod Urbanistic va fi adoptat în Camera Deputaților în forma de acum, se va putea construi pe suprafețe din parcurile IOR, Tineretului, Prisaca Dornei, Grozăvești sau Poligrafiei.

Totul a început în urmă cu o săptămână, când în Parlament a ajuns proiectului noului Cod Urbanistic. Se pare că inițial proiectul prezentat de Ministerul Dezvoltării avea o cu totul altă formă și necesuta unele ajustări tehnice. Însă, în dezbaterile comisiilor parlamentare, PSD a introdus mai multe amendamente care par scrise în birourile dezvoltatorilor imobiliari.

Practic, se dorește abrogarea OUG 117/2007 care protejează spațiie verzi, indiferent de forma de proprietate, ordonanță care a reușit multă vreme să țină în frâu rechinii imobiliari, prin articolul 71: „Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.

Noul proiect de Cod Urbanisic, prin amendamentele propuse de PSD, face posibilă construirea terenurilor retrocedate pe spatii verzi, si vorbim de suprafete mari de parcuri, baze sportive, locuri de joacă pentru copii, sere, pepiniere și alte categorii de spatii verzi.

Fundația Eco-Civica a luat în serios amenințarea și a transmis zilnic grupurilor parlamentare un comunicat clar, din care extragem un paragraf:

Mafia imobiliară este foarte grăbită, amendamentele ei sunt adoptate de PSD și, probabil, vor fi votate și de alte partide. Dacă adăugăm aici și faptul că PUZ-urile ar putea fi aprobate la Sectoare, aveți imaginea completă a distrugerilor ce vor urma. PUZ-urile de sector, pe care abia le-am anulat, vor fi reavizate în mare grabă. Sunt amendamente iresponsabile, forțate de mafia imobiliară și anumiți primari, prin intermediul unor parlamentari inconștienți de ce vor să legifereze. În București ar fi in pericol iminent sute de hectare de spații verzi. Imaginați-vă dezastrul la nivel național.

Noul proiect care consfințește distrugerea spațiilor verzi retrocedate va intra la vot final marți, 27 Iunie, în Camera Deputaților. Pentru a încerca să frâneze acest demers iresponsabil, activiști de mediu au pus la cale un protest, care va avea loc în această seară, de la ora 18.00 în Piața Victoriei. Protestul e organizat și e autorizat, fiind estimată prezența câtorva sute de persoane. Potrivit datelor din solicitarea adresată Primarului General, în jurul orei 19-19.30 se va pleca în marș spre sediul PSD de pe Șoseaua Kiseleff, acest partid fiind principalul susținător al amendamentelor ce vor afecta grav spațiile verzi și, implicit, sănătatea populației.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare