Vlad Gheorghe, europarlamentar din partea Grupului Renew Europe, a explicat care au fost liniile de dezbatere în cadrul Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei și care sunt strategiile de sprijin pentru Ucraina în următorii ani.
„Sunt singurul politician român prezent la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Londra! Timp de două zile, discutăm în capitala Marii Britanii despre cum sprijinim țara candidată la aderarea UE și NATO să-și revină după invazia rușilor. Altfel spus, cum facem să avem noi un vecin cu granițe sigure și toată infrastructura necesară să fim mai puternici împreună și să prosperăm. Am ascultat în deschidere discursul președintelui Zelensky spunând asta, l-am ascultat pe premierul Marii Britanii, Rishi Sunak și chiar acum, șefa Comisiei, Ursula Von der Leyen a anunțat aici sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorii 4 ani.
Dar adevărata miză sunt sutele de miliarde de euro din averile oligarhilor și activele regimului de la Kremlin, ”înghețate” prin pachetele de sancțiuni aplicate de statele membre UE de la începutul războiului. Pentru că nu cetățenii români și alți europeni, britanicii sau americanii trebuie să plătească distrugerile făcute de Putin, ci chiar Moscova. Din banii rușilor vizați de sancțiuni trebuie să se facă reconstrucția Ucrainei și pentru asta lucrez în Parlamentul European, ca teatrul din Mariupol, barajul Nova Kakhovka, toate școlile, maternitățile, spitalele, blocurile și casele distruse de bombele rusești să fie plătite de Rusia, nu de către noi.
Activele rusești înghețate depășesc cei 400 de miliarde de euro estimați ca necesar pentru reconstrucția Ucrainei, iar când am propus confiscarea lor în acest scop în martie 2022, eram printre puținele voci care susțineau asta. Acum suntem aproape ca această confiscare să se întâmple efectiv prin legislația europeană la care am lucrat în ultimul an.
Trebuie să fim conștienți că eșecul de a ajuta în mod eficient Ucraina prin penalizarea justificată a agresorilor va fi folosit de Putin pentru a slăbi nu doar Ucraina, ci mai ales construcția europeană unită, deci și România. Aviz celor care întreabă ce tot ajutăm Ucraina – ne ajutăm, de fapt, pe noi, lucrăm ca viitorul României, granițele și prosperitatea noastră să fie păzite de amenințarea rusească pe care ar trebui s-o cunoaștem dureros de exact din istoria noastră.” – a punctat Vlad Gheorghe.