vineri, mai 17, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDosarul cu șină devine istorie, anunță MCID

Dosarul cu șină devine istorie, anunță MCID

Au intrat în vigoare prevederile legii nr. 9/2023, prin care toate instituțiile publice sunt obligate să accepte documentele pe e-mail, înlocuind astfel clasicul “dosar cu șină”.

Toate instituțiile publice de la nivel central și local, precum și orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice, sunt obligate să accepte, începând de astăzi, documentele pe e-mail. Astfel, copia cărții de identitate poate fi trimisă online, iar actele necesare obținerii de alte documente, precum cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică.

Publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023, Legea 9/2023 intră în vigoare astăzi, 4 iulie, după 180 de zile de la apariție. Vezi legea AICI.

Instituțiile publice au obligația să accepte copiile documentelor transmise online, eliminând astfel copiile în format fizic, iar dacă nu există această posibilitate vor asigura, gratuit, foto-copierea acestora. „Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent„, arată Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Și cred că împreună putem crea un spațiu de lucru digital prietenos și apropiat de cetățean„, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În ceea ce privește plata unor taxe aferente serviciilor publice furnizate de către instituțiile publice, de acum vor fi oferite metode alternative de plată, cu cardul sau alte sisteme digitale.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare