duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePeste 30 de percheziții DIICOT într-un dosar de exploatare a vârstnicilor supuși...

Peste 30 de percheziții DIICOT într-un dosar de exploatare a vârstnicilor supuși unor tratamente inumane, după o investigație de presă

O investigație tulburătoare de presă, publicată de Centrul de Investigații Media și Buletin de București, scotea la lumină, în primăvara acestui an, cum în două centre de bătrâni din Ilfov erau exploatate și chinuite mai multe persoane vârstnice. Investigația a generat și cercetări ale autorităților, astfel că DIICOT a desfășurat astăzi o acțiune impresionantă, punând în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară, cu privire la infracțiuni precum constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Investigația Lagărele Cristinei, publicată în februarie 2023, scotea la lumină o situație greu de înțeles, și anume exploatarea vârstnicilor din două centre de profil din Ilfov.

Aveau o cameră la Gerbera, undeva jos, la subsol. Când am ajuns prima oară am auzit ‘ah, te duci la alea de la Groapă?’ mă gândeam ‘cum adică la groapă?’. Și când am ajuns acolo și am văzut ce era… deci nu îmi venea să cred… Era căcat pe jos, alunecai pe căcat, scuzați-mă că vorbesc așa dar așa era! Nu se ducea nimeni să intre la ele în salon, era un miros… Pe femeile alea de acolo le țineau mai mult închise” – spunea o sursă pentru jurnaliștii care au documentat subiectul.

Iar fotografiile din investigația de presă sunt greu de privit. Ancheta de presă arată că persoana care se ocupa de aceste centre, Cristina Maria Dumitra, este o apropiată a cuplului Firea-Pandele. Cum? Ei bine, jurnaliștii probează în invesigația menționată că Dumitra este din anul 2016 asociată cu Ștefan Godei, un apropiat al PSD Ilfov, care avea să devină, la rândul lui, patron de casă de bătrâni și, mai apoi, președinte al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, unde vicepreședinte este Ligia Gheorghe, consiliera Gabrielei Firea.

În această dimineață au avut loc perchezițiile, iar desfășurarea de forțe a fost impresionantă.

Sursă foto: DIICOT

Rechizitoriul arată că începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.

Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei.” – se arată în comunicatul DIICOT.

Pentru 26 dintre suspecții în cauză au fost emise mandate de aducere, audierile având loc la sediul DIICOT – Structura Centrală. Alți 15 martori, față de care a fost îndeplinită procedura legală de citare, urmează a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române. Investigațiile au fost declanșate ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale.

Pentru că situația are gradul ei de complexitate și pentru că multe elemente din cercetare cuprind elemente de sensibilitate, la unele adrese unde au avut loc percheziții domiciliare, alături de polițiști s-au aflat și medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București.



Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare