vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Decizii serioase

PUNCTE-CHEIE. Decizii serioase

Deși începe perioada concediilor, business-ul românesc nu pune pauză și vedem noi investiții în sectorul energetic și infrastructură. Săptămâna 26 iunie - 2 iulie este despre energie. Din nou.

În retrospectiva anterioară ne-am concentrat pe OMV Petrom, cu Neptun Deep, și pe subscrierea de acţiuni Hidroelectrica în oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti. OMV rămâne în lumina reflectoarelor și anunță achiziția mai multor proiecte în vederea construirii de parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman, cu o putere instalată de circa 710 MW. Proiectele sunt dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables ApS, iar finalizarea tranzacţiei este estimată pentru trimestrul al doilea 2024. Parcurile fotovoltaice ar putea alimenta echivalentul consumului anual a circa 280.000 gospodării din România, potrivit companiei.

Tot în sectorul energiei verzi, Primăria Braşov a lansat procedura de achiziţie pentru amenajarea unui parc fotovoltaic cu o putere de 20 de MW, pe o suprafaţă de 22 de hectare. Proiectul va fi finanţat din fonduri europene şi reprezintă 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee, 16 şcolii gimnaziale, 29 grădiniţe și 8 creşe, potrivit instituției. Valoarea maximă a achiziţiei este de 90.007.802,00 lei + TVA.

În continuare, Transelectrica a anunțat tehnologizarea staţiei electrice de transformare Ungheni, cu investiţie totală de peste 10 milioane de euro. Lucrările au fost executate de Asocierea Siemens Energy SRL – Emsens Prod SRL, stația reprezentând un nod energetic important pentru alimentarea cu energie electrică a judeţului Mureş, dar şi în alimentarea combinatului Azomureş.

Infrastructură

Oradea se află în centrul știrilor din infrastructura românească, întrucât au fost demarate lucrările la noul Terminal de Pasageri al Aeroportului din oraș. “În următoarele săptămâni se va lucra la pregătirea terenului pe care va fi construit terminalul şi la realizarea fundaţiilor pe care vor fi amplasaţi stâlpii de susţinere ai noului terminal. Instalaţia de forat este amplasată pe poziţie şi urmează să foreze, începând de mâine, cei 180 de piloţi proiectaţi. După această etapă se va trece la amplasarea stâlpilor şi structurii metalice”, a scris Ilie Bolojan, Președintele Consiliului Județean Bihor. Tot el a anunțat că lucrările la Terminalul Cargo, care este conectat cu Aeroportul Oradea, sunt într-un stadiu avansat.

Imobiliare

Fostul Teatru Odeon din Galați a fost scos la vânzare la prețul de 690.000 de euro, potrivit Bursa, care citează compania care se ocupă de tranzacție, Romania Sotheby’s International Realty. Construit în 1911 de comerciantul și filantropul Apostol P. Papadopol, clădirea, situată pe strada Domnească, are elementele arhitecturale originale intacte, iar faţada a fost renovată. 

O analiză a CBRE arată că 42% dintre companii şi-au redus în ultimii trei ani suprafaţa birourilor din regiunea CEE, inclusiv în România, în timp ce în Europa procentul a fost de 60%. Se pare că noțiunea de „work from home” a trecut de la nice-to-have la un must… și din nou la nice-to-have. De asemenea, rata de neocupare pe piaţa de birouri din Bucureşti este stabilă, în timp ce nivelul de prezenţă în CEE este mai mare comparativ cu întreaga Europă. În același spirit, cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că, în prezent, 40% dintre angajaţii white-collar se duc zilnic la birou, în timp ce 28% lucrează în sistem hibrid, iar o treime exclusiv remote.

Alte investiții

Producătorul de aluminiu Alro SA a inaugurat o investiţie de 11 milioane dolari în tehnologie şi protecţia mediului la unitatea sa de Eco-Reciclare din Slatina. În urma acestui proiect, capacitatea de reciclare a companiei creşte cu 60.000 tone pe an, datorită instalării a două cuptoare cu dublă cameră, a unui cuptor de menţinere şi a instalaţiei aferente de captare şi tratare a gazelor arse.

În final, o știre altfel: Vineri, a fost inaugurat la Mamaia un parc de distracţii inspirat din ”Alice în Ţara Minunilor”, în urma unei investiții estimate la 2,5 milioane de euro. Potrivit news.ro, investitorii mai dețin deja Miramagica Herăstrău, din Bucureşti. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare