joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigații“În jurul pacientului ar trebui să fie mai mulți medici: unul deschide...

“În jurul pacientului ar trebui să fie mai mulți medici: unul deschide caria, altul scoate nervul, altul tratează canalul, unul închide canalul, unul șlefuiește, altul pune lucrarea protetică”. Două decizii halucinante ale CMSR scot stomatologii în stradă

Pe data 21 iunie au fost publicate în Monitorul Oficial competențele medicului stomatolog în funcție de specialitate. Se pare, însă, că medicii stomatologi nu au fost absolut deloc consultați în privința subiectului, iar acum se pregătesc proteste pe această temă. Nu e de mirare: practic, noile reglementări fac ca fiecare procedură medicală să fie efectuată de un specialist în acea procedură și asta ar presupune ca orice cabinet stomatologic din țară să aibă cel puțin trei sau patru medici. Unul ar face extracția, altul detartrajul, altul curățarea canalelor, etc. Și astfel cabinetele mici, cu precădere cele din mediul rural, unde oricum aceastea sunt o raritate, ar fi efectiv eliminate.

Pacienții ar ajunge să plătească pentru o singură problemă doi, trei sau patru medici, iar costurile procedurilor stomatologice, și așa mari, s-ar tripla. Favorizate sunt centrele stomatologice mari, care ar urma să fie sprijinite foarte consistent de statul român. De aceea, medicii stomatologi se pregătesc de proteste, însă situația e destul de gravă, iar, dacă reglementările noi nu vor fi abrogate, există riscul distrugerii sănătății orale a oamenilor care locuiesc în zone defavorizate sau în mediul rural.

Contextul este simplu. În Monitorul Oficial nr. 566/21 iunie 2023 au fost publicate două decizii, emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Trebuie precizat că fiecare Colegiu Teritorial este, de fapt, organizat sub forma unui ONG, care are o structură centrală la București, care culege dezideratele și problemele medicilor stomatologi din teritoriu și le articulează în mod formal în fața autorităților centrale.

Această structură centrală, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, propune constant modificări ale regulilor, dar numai după consultarea cu structurile teritoriale. Ei bine, cel puțin în problema competențelor medicului stomatolog în funcție de specialitate, teritoriul pare să nu fi fost contactat în niciun fel. Așa că medicii stomatologi din țară s-au trezit cu aceste reglementări noi, care favorizează centrele stomatologice mari și pun în pericol cabinetele mici, cu unul sau doi medici.

În acest sens este importantă Decizia 4/2CN/2023 legată de competențele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist și Decizia 5/2CN/2023 care privește competențele medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară. Reprezentanții medicilor stomatologi din România susțin că cele două decizii restrâng, în fapt, dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi, majoritatea cu experiență îndelungată în meseria lor și cer abrogarea celor două decizii. Mai mult, Ministerul Sănătății nu a fost consultat cu privire la acestea.

Pentru a înțelege ce schimbă cele două decizii în activitatea cabinetelor stomatologice, am discutat cu medicul stomatolog Mihaela Cuțui, care își desfășoară activitatea ca medic unic în două cabinete ale sale din județul Timiș. Ea ne-a explicat, în clar, de ce sunt atât de grave cele două decizii.

Practic, ne-a limitat competența. De exemplu, s-au făcut niște diferențieri: medicului stomatolog de bază, care este specialist prin diploma în stomatologie generală, i s-a limitat posibilitatea de a intra în programul de profilaxie și prevenție, care există pentru prima dată în România ca program național și inclus în CAS. Practic, medicii din mediul rural nu mai pot să asigure, de exemplu, profilaxia și prevenția la copii, nu mai pot să facă detartraje, periaje, sigilări. Toate astea se fac acum de către medicul stomatolog specialist. În toată Europa civilizată, medicii stomatologi absolvenți de facultate pot să efectueze orice tip de manoperă în cabinetul lor. Să nu mă înțelegeți greșit. Noi, în profesia noastră, ne specializăm toată viața, facem cursuri, facem specializări, care ne aduc abilități în plus pentru a ne trata mai bine pacienții. Dar asta nu înseamnă că tu trebuie să mă limitezi într-o singură abilitate. E ca și cum, dumneavoastră, ca jurnalist, nu vi s-ar mai permite de mâine să scrieți decât interviuri.

Ce înseamnă asta pentru pacient? Ei bine, răspunsul e cel puțin halucinant:

În jurul pacientului ar trebui să fie alți trei sau patru colegi: unul deschide caria, altul scoate nervul, altul tratează canalul, unul închide canalul, unul șlefuiește, altul pune lucrarea protetică. Asta în condițiile în care eu, în 25 de ani de experiență, am făcut toate aceste manopere. Impactul acestor două decizii publicate acum în Monitorul Oficial va fi puternic, în primul rând, asupra pacientului. Care nu va mai plăti un singur medic, ci trei sau patru. În plus, i se încalcă intimitatea pacientului. Dispare intimitatea actului medical, confidențialitatea lui. Dumneavoastră, când mergeți la un stomatolog, nu cred că vă doriți să stați pe scaun și mai mulți medici și asistente să se plimbe în jurul dumneavoastră. Aveți probabil pretenția să fiți tratată cu discreție, e o chestiune de bun simț. Iar în mediul rural și în zonele defavorizate din țară vor fi probleme mari. În momentul în care eu, ca medic simplu, fac o extracție. Ei bine, acum, dacă în timpul extracției se rupe o rădăcină, eu nu pot continua extracția. Adică, extracția în sine este o manoperă chirurgicală, dacă se rupe o rădăcină, că se întâmplă nu o dată, desfaci chirurgical și scoți restul respectiv. Acum nu se mai poate. Dacă se rupe o rădăcină în timpul  extracției, trebuie să pun un pansament supra-alveolar și să trimit pacientul la primul specialist care se poate afla la 70, 100 de kilometri distanță. Vă dați seama, e o nebunie!– a declarat stomatologul Mihaela Cuțui pentru INVESTIGATORIA.

În urma acestor decizii, există un risc real ca 15.000 de cabinete stomatologice mici să se închidă în întreaga țară.

Și mai grav e faptul că, contactat de presă, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că acest Colegiu al Stomatologilor nu a consultat ministerul înainte de a face aceste modificări. În acest moment, există pe masa ministerului o petiție din partea medicilor stomatologi prin care se cere abrogarea celor două decizii menționate.

Stomatologii afectați de acestea, în principal cei care au cabinete private mici, spun că povestea are un substrat financiar care trebuie privit cu seriozitate.

În sensul în care e primul an în care statul român alocă bani programului național de prevenție și profilaxie, măsură menționată în Strategia Națională de sănătate 2023-2030.

Extras din Hotărâre de GUVERN privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate 2023 – 2030 și a Planului de acțiuni pentru perioada 2023 – 2030 pentru implementarea Strategiei naționale  de sănătate

De aceea, au apărut suspiciuni din partea medicilor stomatologi care lucrează în mici cabinetele particulare că, prin aceste decizii, se vizează, de fapt, sprijinirea centrelor stomatologice mari, care oricum beneficiază de sprijin consistent din bani publici, generându-se astfel o competiție neloială și un nivel de profit de aproape 100%, lucru nefiresc într-o economie de piață.

“Dar vreau să vă spun că această restrângere a activității nu este susținută de Directivă și de hotărârea de guvern din 2015, deci este o încălcare flagrantă a legii, este un abuz! Orice stat, în fiecare țară civilizată, nu își distruge medicina primară. Aici e foarte grav ce s-a întâmplat: în mod samavolnic, ca să se favorizeze trusturile și corporațiile mari în obținerea banilor de la stat, e prima dată când CAS a mărit bugetul cu 20% pentru programul de prevenție și proflaxie. Și există clinici private cărora li se permite să se formeze rezidenți, care sunt plătiți de stat, formatorul este plătit tot de stat, iar munca rezidentului e tot în beneficiul clinicii, pacientul plătește preț întreg, iar profitul e de 100% cu nicio cheltuială. Iar acum vor să dea dreptul clinicilor private, formatoare de viitori specialiști, să beneficieze de bugetare de la stat. Este o concurență neloială… ”, a mai specificat stomatologul Mihaela Cuțui.

Mai mulți reprezentanți ai medicilor stomatologi au mers la Camera Deputaților și au prezentat situația, solicitându-se abrogarea celor două decizii.

Ulterior, s-a ajuns la Ministerul Sănătății și s-au depus petiții, iar Alexandru Rafila, în calitatea sa de ministru al Sănătății, a declarat că nu a fost consultat în această problemă.

În consecință, vineri, 7 iulie, medicii stomatologi din întreaga țară vor ieși în stradă. Protestul, prin care se cere demisia conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România si abrogarea celor două decizii,  va avea loc pe 7 iulie la Facultatea de Medicină Dentară București. Se așteaptă prezența unor grupuri  de medici care vin din toată țara, iar protestul este aprobat și legal.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare