vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne24 de persoane reținute și 2 sub control judiar, după perchezițiile DIICOT...

24 de persoane reținute și 2 sub control judiar, după perchezițiile DIICOT în „Lagărele Cristinei”

Ne amintim că în luna februarie a acestui an, Buletin de București și Centru de Investigații Media publicau o anchetă de presă care arăta cum, în două centre pentru vârstnici din Ilfov, mai mulți bătrâni erau, practic, torturați, înformetați, lăsați fără tratamente și asistență medicală, ținuți într-o mizerie cumplită. Ieri, DIICOT a desfășurat peste 30 de percheziții domiciliare în acest caz, iar astăzi 24 de persoane au fost reținute și 2 au fost puse sub control judiciar, una dintre ele fiind însărcinată.

Investigația Lagărele Cristinei, publicată în februarie 2023, scotea la lumină o situație greu de înțeles, și anume exploatarea vârstnicilor din două centre de profil din Ilfov.

Aveau o cameră la Gerbera, undeva jos, la subsol. Când am ajuns prima oară am auzit ‘ah, te duci la alea de la Groapă?’ mă gândeam ‘cum adică la groapă?’. Și când am ajuns acolo și am văzut ce era… deci nu îmi venea să cred… Era căcat pe jos, alunecai pe căcat, scuzați-mă că vorbesc așa dar așa era! Nu se ducea nimeni să intre la ele în salon, era un miros… Pe femeile alea de acolo le țineau mai mult închise” – spunea o sursă pentru jurnaliștii care au documentat subiectul.

Iar fotografiile din investigația de presă sunt greu de privit.

Ancheta de presă arată că persoana care se ocupa de aceste centre, Cristina Maria Dumitra, este o apropiată a cuplului Firea-Pandele. Cum? Ei bine, jurnaliștii probează în invesigația menționată că Dumitra este din anul 2016 asociată cu Ștefan Godei, un apropiat al PSD Ilfov, care avea să devină, la rândul lui, patron de casă de bătrâni și, mai apoi, președinte al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, unde vicepreședinte este Ligia Gheorghe, consiliera Gabrielei Firea.

Autoritățile spun că ele desfășurau o investigație pe această temă înainte ca ancheta de presă să fie publicată.

O intervenție pripită a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes poate conduce la compromiterea cazului. Întotdeauna există această, dacă vreţi, tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar în același timp de a asigura toate probele astfel încât mai târziu dosarul sau nu se prăbușească literlamente din punct de vedere juridic în instanță”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, pe această temă.

Însă asta face ca situația să pară și mai rea decât era, dacă asta e posibil. Asta înseamnă că autoritățile statului știau despre situația vârstnicilor din acele centre și au menținut-o, fără a face nimic și fără a încerca să salveze victimele, aflate oricum într-o stare deplorabilă.

Astăzi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală anunță public că au dispus reținerea a 24 de  inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de 2 inculpate (una dintre acestea fiind într-un stadiu avansat de sarcină), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Tot astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 24 de inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare