luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticDacian Cioloș: "Puținele oaze de independență din presă nu pot surmonta ceea...

Dacian Cioloș: „Puținele oaze de independență din presă nu pot surmonta ceea ce fac marile trusturi concentrate în mâna unor patroni cu legături directe politice”

Starea presei din România constituie de ceva ani o preocupare pentru forurile europene. Finanțarea presei din bani publici, din subvențiile partidelor politice, dar și nivelul ridicat de vizibilitate al marilor trusturi media, controlate de oameni cu probleme penale, sunt probleme despre care se discută des la Bruxelles când vine vorba de România.

Europarlamentarul Dacian Cioloș susține că problema nu e numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană, libertatea presei fiind în ultimii ani încercată în mod repetat. El susține că și situația politică europeană este strâns legată de problemele care vin la pachet cu limitarea, prin diverse metode, prietenoase sau nu, a libertății presei.

„Libertatea presei rămâne o problemă și ea se reflectă în situația politică europeană. O parte din degradarea politică actuală este rezultatul ignorării semnalelor legate de starea problematică a presei. Raportul privind statul de drept în UE pentru anul trecut atrage atenția asupra riscurilor foarte ridicate în ceea ce privește concentrarea presei în mâna unor trusturi de presă finanțate de politicieni și de partide.

Este, din păcate, o certitudine care se vede și cu ochiul liber de ceva vreme. O mână de oameni, cu legături politice betonate, au control asupra temelor discutate public și decid în mare parte despre ce se vorbește prioritar. Sunt finanțați inclusiv cu bani publici din imensele sume de bani care provin din subvențiile acordate partidelor. Cu milioane de euro acordate netransparent de la partid sau de la guvern, se exercită un control editorial de către politicienii care sunt la putere. Puținele oaze de independență din presă nu pot surmonta ceea ce fac marile trusturi concentrate în mâna unor patroni cu legături directe politice.” – scrie europarlamentarul Dacian Cioloș despre subiect pe rețelele de socializare.

Cu privire la situația din România, acesta remarcă faptul că starea deficitară a presei, care pierde din independență pentru a supraviețui, face ca și temele de dezbatere publică să fie peste tot aceleași. Iar personajele despre care se discută public sunt, în mod evident, cele dispuse să „contribuie” la bunăstarea presei prin finanțări, afectându-i astfel libertatea.

Așa se face că zi-lumină îl vedeți pe Ciolacu tăind pensii speciale, deși el le-a introdus, scăzând din pix prețurile la alimente care, de fapt, nu se ieftinesc. Practic, așa se traduce strategia enunțată de Marcel Ciolacu „de la fapte la vorbe”. Când nu avem fapte, vorbim despre ceea ce așteaptă lumea și cu mulți bani vânturăm public informații eronate prin presa concentrată în mâna prietenilor patroni.” – mai specifică europarlamentarul cu privire la această temă ce necesită o dezbatere publică mai intensă.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare