sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePrimarul Constanței, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Primarul Constanței, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de primarul Constanței, Vergil Chițac, alături de directorul executiv al primăriei și de președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța. Cei trei sunt cercetați pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu și șantaj.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, alături de directorul executiv al Primăriei, Alin Vintilă și de președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța, Andrei Talpeș. Potrivit procurorilor, Primăria Constanţa a finanţat o competiţie sportivă – Runda a treia a Campionatului Mondial UIM XCAT de ambarcaţiuni de viteză – fără un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică, o viză de control financiar preventiv sau referat al compartimentului de specialitate. Prejudiciul se ridică la o valoare de peste 1,7 milioane de lei, bani care ar fi ajuns la o companie cu sediul în Monaco.

Astfel, primarul este urmărit penal pentru abuz în serviciu, Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu și șantaj.

Iată ce spun procurorii: „În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Fără un contract finanțare atribuit în urma unei licitații publice, înțelegerea a fost ca banii să fie trimiși în conturile societății comerciale cu sediul în Monaco, deși aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv. Andrei Talpeș, Clubului Sportiv Municipal Constanța, „ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă„.

Potrivit Agerpres, Chiţac afirmă că a pus la dispoziţia DNA toate documentele care atestă legalitatea finanţării competiției sportive și susține că acel contract de finanţare ar fi fost aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local şi are viza de control financiar preventiv.

De asemenea, primarul afirmă că banii nu au fost viraţi la Monaco, ci în contul Federaţiei Române de Yachting, prin Clubul Sportiv Municipal Constanţa.

În realitate, există un contract de finanţare aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local din 27 aprilie 2023, există un referat de specialitate care a stat la baza aprobării hotărârii, precum şi viză de control financiar preventiv. În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului), art.181 alin.2 lit D, s-a finanţat de către Primăria Constanţa un program sportiv desfăşurat pe raza Mun. Constanţa şi organizat de către Federaţia Română de Yachting. Suma a fost virată, prin CSM Constanţa, în contul Federaţiei Române de YACHTING. Nu la Monaco. Am pus la dispoziţia DNA toate documentele menţionate şi întreaga documentaţie de finanţare desfăşurată, conform legii”, arată Chițac, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare