sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOrdinul prin care Tanczos Barna permitea uciderea a 481 de urși a...

Ordinul prin care Tanczos Barna permitea uciderea a 481 de urși a fost oprit. Academia Română a dat aviz negativ pentru extragerea urșilor

O victorie uriașă în domeniul mediului s-a punctat în aceste zile. După cum ne amintim, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna a investit multă energie în procesul de a legaliza uciderea ursului brun în România, de dragul grupurilor de vânători apropiați lui. În cele din urmă, a și emis un ordin prin care aproaape 500 de urși ar fi putut fi uciși fără probleme. Ordinul a fost, însă, stopat, grație eforturilor societății civile și Academiei Române, care a dat aviz negativ pentru extragerea urșilor.

Academia Română, prin Comisia monumentelor naturii, a dat aviz negativ Ordinului prin care se legaliza uciderea a aproximativ 500 de urși în România, ordin dospit în laboratoarele grupului de interese care l-a susținut pe fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna. Ca atare, Ordinul nu poate fi publicat în Monitorul Oficial și efectele lui sunt, momentan, stopate. 

Și societatea civilă a făcut eforturi uriașe în scopul opririi acestui Ordin, asociația de mediu Agent Green reușind să strângă 81.836 de semnături într-o petiție care cerea exact acest lucru: stoparea uciderii urșilor și transformării lor în trofee pentru vânători.

Considerăm că proiectul de ordin pe care l-ați supus dezbaterii publice conține erori crase din punct de vedere legal, științific și moral de la prima până la ultima pagină și vă solicităm să îl retrageți imediat. Face de rușine instituția care se numește ”ministerul mediului”. Ceea ce ați publicat ca fiind un studiu nu arată deloc ca un studiu. Nu puteți supune dezbaterii publice un proiect de ordin fără a deține avizul Academiei Române care oricum nu poate fi dat fără a comite un abuz. Proiectul nu are o metodologie serioasă, iar durata colectării datelor indică mai degrabă că ați v-ați scos sporadic echipa la picnic cu niște organizatori de vânătoare de trofee pentru a negocia la telefon cu fondurile de vânătoare prețul și șpaga pentru fiecare execuție de urs. Proiectul nu abordează cauza problemei ci doar efectul acesteia. În forma supusă dezbaterii, proiectul va amplifica în mod cert problema. Adică mai multe conflicte om-urs, mai multe pagube, pierderi de vieți și destructurarea populației de urs. Și cel mai grav, la finalul lecturii proiectului de ordin am realizat că ceea ce Dvs numiți studiu pentru justificarea uciderii planificate a 486 de urși nu prezintă sub nicio formă impactul asupra populației de urs brun.” – arăta Agent Green într-o scrisoare transmisă Ministerului Mediului în luna mai a acestui an.

Agent Green a analizat proiectul prin care se vor ucide 486 de urși: „Conține erori crase din punct de vedere legal, științific și moral de la prima până la ultima pagină”

Atitudinea Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române în această privință a fost plaudată public de foarte mulți oameni care au văzut și au înțeles care era, de fapt, obiectivul fostului ministru al Mediului în privința urșilor.

Amintim că Ministerul Mediului a fost unul extrem de important pentru UDMR, de vreme ce județe precum Harghita, Mureș și Covasna sunt relevante pentru bogăția faunei și fondului cinegetic. La fel de bogate sunt și grupurile de interese din zonele respective.

La momentul în care s-a disputat Ministerul Mediului, în cărți nu era doar Tanczos Barna, ci și Attila Korodi, care s-a opus, în perioada în care a fost ministru al Mediului acțiunii de recoltare a exemplarelor de urși fără un studiu bine documentat pe această temă.

Potrivit unor surse neoficiale, dar credibile, Barna ar fi câștigat cursa internă după ce a promis membrilor UDMR că va aproba recoltarea urșilor. Mai mult, în decizia finală legată de desemnarea ministrului UDMR la Ministerul Mediului a cântărit mult preferința unor persoane influente, precum Micu Şarkani, cunoscut pentru pasiunea lui fructificată pentru vânătoare sau Elod Melles, care are în administrare arii protejate și fonduri de vânătoare. Opoziția lui Korodi de a da liber la vânătoarea de urși a deranjat aceste grupuri de interese, așa că, atunci când a venit momentul unei decizii pentru desemnarea sa la minister, grupurile de interese s-ar fi opus.

Și așa a devenit Tanczos Barna omul în pixul căruia a stat viața a sute de exemplare de animale pe care noi le considerăm demne de a fi protejate.

La el acasă, Tanczos Barna este numit, mai în glumă, mai în serios, „prințișorul composesoratelor”, tocmai pentru că a manifestat întotdeauna o apropiere nedisimulată de cei care care au făcut din vânătoare și exploatarea fondului forestier nu doar pasiune, ci și afaceri profitabile.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare