miercuri, mai 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAnaliză Agista: Fondurile de growth cresc semnificativ în Europa. Peste 21 mld....

Analiză Agista: Fondurile de growth cresc semnificativ în Europa. Peste 21 mld. euro au fost atrase în 2022

Piața europeană de capital privat a înregistrat, în ultimii ani, o creștere semnificativă a activității de fundraising (strângere de capital), atingând un record de 170 de miliarde de euro în 2022, în creștere cu 30% față de anul precedent și cu 13% peste numărul mediu de fonduri atrase în ultimii 5 ani. 

O analiză lansată luni de fondul de investiții de growth românesc în curs de autorizare Agista, care citează raportul Invest Europe: Investing in Europe PE Activity Report 2022, arată că fondurile de growth au jucat un rol semnificativ în această creștere: anul trecut, fondurile europene de growth au atins o valoare de 21 de miliarde de euro, depășind media ultimilor cinci ani cu 42%.

Fondurile de growth se concentrează pe identificarea și susținerea companiilor cu potențial semnificativ de creștere, oferindu-le capital și resursele pentru a-și accelera expansiunea și a-și atinge obiectivele de creștere. Profilul investiției de tip growth equity are specific de acționar minoritar, cu o componentă importantă de susținere a companiilor pentru a face performanță, beneficiind astfel de ghidaj și acces la capital„, arată un comunicat de presă al Agista.

De asemenea, Fondurile de growth ar putea avea un rol fundamental în următorii ani în Europa de Sud – Est, prin accesul rapid la piețe și clienți noi, la resurse, expertiză și know-how extins și prin sprijinirea inovației și a antreprenoriatului în regiune. De exemplu, în ultimii ani, industria europeană de tech a înregistrat cele mai multe tranzacții de fuziuni și achiziții cu implicarea private equity, cu o pondere de 90%. În top se află și sectorul farmaceutic cu 81%, serviciile de afaceri cu 59%, serviciile financiare cu 41%, retail cu 29%, bunurile industriale și ingineria cu 26% și energia și utilitățile cu 18%. “Acest lucru a contribuit la tendința ascendentă a finanțării private equity în Europa, tendință ce se menține și în prognozele pentru următorii ani„, mai arată Agista.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare