luni, mai 6, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneNuclearelectrica și Energocom din Republica Moldova semnează un memorandum de cooperare

Nuclearelectrica și Energocom din Republica Moldova semnează un memorandum de cooperare

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, anunță miercuri semnarea unui Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea cooperării pe termen lung în sectorul energetic și pentru a atinge obiective strategice comune.

Parteneriatul celor două companii își propune asigurarea livrării de energie din producția viitoare din unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic, atât al României, cât și al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor. Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune„, a declarat Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, în 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea celor patru unități de la Cernavodă și a reactoarelor modulare mici, reprezentând aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei fără emisii produse în România. 

Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie și să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare”, a declarat Victor Bânzari, director interimar al Energocom S.A.

Potrivit comunicatul de presă emis de către compania de stat, la nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică, iar în Uniunea Europeană și Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră.

În planurile de decarbonizare ale țării, respectiv reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030 și eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe bază de cărbune până în 2032, Nuclearelectrica contribuie „la securitatea energetică regională prin creșterea capacității de producție de energie nucleară a României până în 2030, prin proiecte strategice de investiții estimate la peste 12 miliarde de euro: Retehnologizarea Unității 1, punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power„, mai arată compania. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare