sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneConsiliul European adoptă o nouă lege pentru decarbonizarea sectorului maritim

Consiliul European adoptă o nouă lege pentru decarbonizarea sectorului maritim

Mai mulți combustibili regenerabili și cu emisii scăzute de carbon vor reduce amprenta de carbon a sectorului maritim din UE, în urma adoptării de astăzi a unui nou regulament de către Consiliu privind așa-numita inițiativă „FuelEU maritime”.

Noua lege va oferi securitate juridică operatorilor de nave și producătorilor de combustibil și va ajuta la demararea producției pe scară largă de combustibili maritimi durabili, realizând astfel în mod substanțial obiectivele noastre climatice la nivel european și global.” – susține Raquel Sánchez Jiménez, ministrul spaniel al Trasporturilor, Mobilității și Urbanismului.

Obiectivul principal al inițiativei maritime FuelEU, ca parte cheie a pachetului UE Fit for 55, este creșterea cererii și utilizarea consecventă a combustibililor regenerabili și cu emisii scăzute de carbon și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transportului maritim, asigurând în același timp buna funcționare a traficului maritim și evitând denaturarea pieței interne.

Noua legislație urmărește să plaseze transportul maritim pe traiectoria obiectivelor climatice ale UE pentru 2030 și 2050 și ar trebui să joace un rol fundamental în realizarea legislației europene privind clima.

Noul regulament conține următoarele prevederi principale: luarea de măsuri pentru a garanta că intensitatea gazelor cu efect de seră a carburanților utilizați de sectorul maritim va scădea treptat în timp, cu 2% în 2025 până la 80% până în 2050,  un regim special de stimulare pentru a sprijini adoptarea așa-numiților combustibili regenerabili de origine nebiologică (RFNBO) cu un potențial ridicat de decarbonizare, o excludere a combustibililor fosili din procesul de certificare a regulamentului și obligația ca navele de pasageri și containerele să utilizeze alimentarea cu energie electrică la uscat pentru toate nevoile de energie electrică în timp ce sunt ancorate pe chei în porturile majore ale UE începând cu 2030, în vederea atenuării poluării aerului în porturi.

În urma adoptării oficiale de astăzi de către Consiliu, noul regulament va fi publicat în jurnalul oficial al UE după vară și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la această publicare. Noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2025, cu excepția articolelor 8 și 9, care se vor aplica de la 31 august 2024.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare